Vlada Srbije i nevladin sektor zajedno u borbi protiv droga

0
Foto: mup.gov.rs

Procene su da u Srbiji postoji oko 50.000 zavisnika od droge. Na osnovu toga, Vlada Srbije prepoznala je potrebu da se u borbu protiv narkotika moraju uključiti svi segmenti društva pa je danas vladina Kancelarija za borbu protiv droga potpisala Memorandum o saradnji sa 11 organizacija civilnog društva (OCD) koje deluju u toj oblasti, navedeno je u saopštenju.

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić istakao je tom prilikom da su organizacije civilnog društva tokom svog rada već ušle u tu problematiku i imaju lakši pristup krajnjim korisnicima i ljudima koji imaju problem sa drogama.

To je šansa da preko OCD sprovodimo planove i programe koje Srbija donosi – od prevencije do lečenja i smanjenja štete onim ljudima koji su u problemu sa drogama, rekao je on, najavivši preventivnu edukaciju, koja je neophodna kako bi se podigla svest o štetnosti narkotika.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za borbu protiv droga namerava da na najbolji način iskoristi sve prednosti koje imaju organizacije civilnog društva, kao i njihove aktivnosti.

Pekić je podsetio na to da su Nacionalna strategija za borbu protiv droga 2014-2021. godine i prateći akcioni plan predvideli da OCD imaju aktivniju ulogu u njenom sprovođenju i suprotstavljanju posledicama koje nastupaju upotrebom narkotika.

On je naglasio da Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” vodi evidenciju, po kojoj postoji oko 30.000 evidentiranih zavisnika, a procena je da postoji još oko 20.000, što je ukupno u našoj zemlji oko 50.000 zavisnika od droge.

Marihuana je najrasprostranjenija vrsta droge u Srbiji zbog toga što je klima kod nas pogodna za njeno uzgajanje, rekao je Pekić i naveo da u našu zemlju heroin dolazi sa Istoka, dok sintetičke droge dolaze iz pravca Zapadne Evrope.

Nebojša Đurasović rekao je da se Udruženje Prevent već 13 godina aktivno bavi borbom protiv bolesti zavisnosti, uz napomenu da ozvaničavanje saradnje sa Kancelarijom za borbu protiv droga za njih predstavlja veliki korak, ali i prepoznavanje rada i mogućnost zajedničkog nastupa na ovom polju.

Memorandum o saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga potpisala su udruženja: Nova plus, Izlazak, Mreža, RE generazija, Prevent, Duga, Jazas iz Požarevca, kao i iz Novog Sada, Kokoro i Zemlja živih.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.