Vlada Srbije formirala je danas Savet za populacionu politiku

0
Bolnica VITA Novi Sad

Vlada Srbije formirala je danas Savet za populacionu politiku, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, a u čijem sastavu su predstavnici svih institucija i ministarstava koji se bave ili mogu doprineti rešavanju demografskih pitanja.

„Savet će se baviti pronatalitetnom politikom, migracijama i kvalitetom života građana, kako bi nas bilo što više“, objasnila je za Tanjug ministarka Slavica Đukić Dejanović, zadužena u vladi za populaciona pitanja, koja će biti zamenica predsednika Saveta.

U sastavu Saveta biće predsednik SANU Vlada Kostić, ministri zdravlja, prosvete, rada i socijalne politike, državne uprave i lokalne samouprave i niza drugih institucija.

Pripreme za formiranje Saveta pratile su kontroverze i nesporazumi po pitanju njegovih ciljeva, pošto je u medijima pogrešno najavljen kao telo koje će se boriti protiv abortusa.

Ideja je, kako je objasnila Đukić Dejanović, da se radi na populacionoj politici, bez bilo kakvog zadiranja u osnovna, ustavom garantovana prava žena na izbor.

Izvor: Tanjug