Vlada odobrila: Zaposleni u Pošti dobijaju 13. platu

0
Bolnica VITA Novi Sad
Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici usvojila je Odluku Nadzornog odbora JP „Pošta Srbije”, Beograd o raspodeli dobiti za 2016. godinu. Od ukupne neto dobiti za prošlu godinu u iznosu od 3,47 milijardi dinara, u republički budžet biće uplaćeno 2,4 milijarde, dok će se 950 miliona isplatiti zaposlenima, navodi se u saopštenju Pošte.

To znači da će svaki radnik dobiti po jednu svoju prosečnu zaradu, čime se nastavlja višegodišnja dobra praksa u Pošti Srbije da zaposleni učestvuju u raspodeli dobiti, što je svojevrsni vid stimulacije ali i zahvalnosti za doprinos koji su dali u postizanju dobrih poslovnih rezultata.

Ovakav ishod je usledio nakon konstruktivnog i argumentovanog razgovora premijerke Ane Brnabić, ministra Milana Krkobabića zaduženog za koordinaciju rada javnih preduzeća i v.d. direktora Pošte Srbije Mire Petrović, a nakon toga i na zajedničkom sastanku sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata u ovom javnom preduzeću – Sindikata PTT Srbije i Sindikata PTT „Nezavisnost”.

Iz Pošte Srbije napominju da su ovim činom ispunjeni ključni zahtevi obe reprezentativne sindikalne centrale PTT-a, s tim što je započeta i dodatna analiza mogućnosti za povećanje plata, kako bi se našao najbolji model za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja 15.000 zaposlenih u Pošti Srbije. Posebno ističu da JP „Pošta Srbije”, za razliku od većine javnih preduzeća ne koristi sredstva iz budžeta i maksimalnim angažovanjem 15.000 zaposlenih ostvaruje odlične poslovne rezultate i značajna sredstva uplaćuje u budžet Republike Srbije.

Usled nezakonite blokade rada Regionalnog poštansko-logističkog centra „Beograd”, koji predstavlja žilu kucavicu JP „Pošta Srbije”, došlo do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti od opšteg interesa, i  na taj način je naneta velika šteta zbog kašnjenja pri uručenju pošiljaka. Stručne službe Pošte Srbije intenzivno rade na sagledavanju direktne i indirektne štete koju je to preduzeće pretrpelo usled višednevne nezakonite blokade rada Regionalnog poštansko-logističkog centra „Beograd”, zbog čega se prema učesnicima preduzimaju sve zakonom predviđene mere kako bi takvo ponašanje bilo sankcionisano.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR