Više od sto korisnika narodne kuhinje dobijaće obrok

0
Bolnica VITA Novi Sad
U saradnji sa lokalnom samoupravom i kompanijom NIS, koji je preko akcije “Zajednici zajedno“ obezbedio milion i 600 hiljada dinara Crvenom krstu u Kikindi, više od sto korisnika narodne kuhinje dobijaće obrok na kućnu adresu. Usluga je namenjena starijim i nepokretnim građanima.
Crveni krst Kikinda je sredstva dobijena preko NIS-ovog konkursa utrošio na kupovinu dostavnog automobila, kao i na kupovinu specijalnog posuđa, a deo novca namenjen je i za pokrivanje troškova goriva. Više od 120 korisnika narodne kuhinje, uglavnom stariji i nepokretni građani, dobijaće obroke na kućnu adresu.

„Ovom najnovijom uslugom želeli smo da povećamo kvalitet života naših najugroženijih korisnika. To su uglavnom stari, nemoćni ljudi i invalidna lica. Zahvaljujući sredstvima sada smo u mogućnosti da obroke distribuiramo u hladnim zimskim danima“, kaže Aranka Felbab, sekretarka Crvenog krsta Kikinda.
Program koji su podržali grad Kikinda i Centar za socijalni rad započet je u decembru prošle godine, a trebalo bi da se završi krajem marta.

„Ne mogu sam da odem po obrok. Ovo mi puno znači“, kaže Stevan Obućinski, korisnik narodne kuhinje u Kikindi.

Više od 700 korisnika narodne kuhinje u Kikindi svakodnevno dobija obroke, s tim što 400 meštana u selima na teritoriji grada Kikinde, dobija lanč pakete.

„Kada imam više dece u kući, potrebno je i više hrane. Sada imam troje dece u kući i dobijamo pet vekni hleba. Zadovoljna sam, imam hleba u kući“, dodaje Ilonka Mesaroš, takođe korisnica narodne kuhinje u Kikindi.

U zavisnosti od broja članova porodice, i obroci se u narodnim kuhinjama povećavaju.

Zimski dani veoma su teški za uredno snabdevanje hrane, za razliku od leta kada je znatno manji broj korisnika, s obzirom na to da su angažovani na sezonskim poslovima.

Izvor: RTV