Veliki značaj izrade postrojenja za otpadne vode u Nišu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče u Nišu potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva i Grada Niša, koji označava početak pripreme tehničke dokumentacije za sprovođenje „Projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu“.

U saopštenju se navodi da pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naveo je da je mnogo puta do sada najavljivana izrada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali da ovoga puta zaista i počinje realizacija projekta koji je od izuzetne važnosti za građane Niša.

Prema njegovim rečima, kada postrojenje bude završeno povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20.000 tona mulja biće uklonjeno iz Nišave.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović rekla je da su pažljivo projektovanje i priprema dokumentacije od suštinskog značaja za uspešnost projekta.

Projekat u Nišu obuhvata šest značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost na više od 50 miliona evra i preko 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje, napomenula je Božović.

Izvor: Vlada Srbije