Veliki izazovi u sektoru zaštite životne sredine

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je danas da će se novoformirano ministarstvo na čijem je čelu veoma ozbiljno i odgovorno baviti životnom sredinom, istakavši da će pitanje voda biti među prioritetima.

Trivan je, gostujući u emisiji „Talasanje“ na Prvom programu Radio-Beograda, istakao da je najvažniji instrument sprovođenja politike u oblasti životne sredine inspekcija, ali da ona nema ni dovoljno ljudi, ni opreme, ni novca.

Osim što moramo iznutra da reformišemo i unapređujemo inspekciju, ne možemo ništa ozbiljno da uradimo bez podrške Vlade Srbije, ukazao je ministar i dodao da je potrebno više novca i ljudi.

On je naveo da će prioriteti Ministarstva za zaštitu životne sredine biti pitanje voda i smeća, uz napomenu da je prerada otpadnih voda najvažnije pitanje ne samo kod nas, nego i na čitavoj planeti.

Tu je i pitanje odlaganja i prerade otpada, kod kojeg je najveći problem novac, koji država nema i zato je neophodno javno-privatno partnerstvo, kroz koje će privatne kompanije ulagati sredstva, donositi tehnologije i zarađivati od prerade, a država sačuvati kontrolu nad tim resursima i nadzirati tehnologije prerade, naveo je Trivan.

Izvor: Vlada Srbije