Važnost popisa javne imovine na lokalu za ekonomski razvoj

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je osnovni cilj Programa Exchange 5, koji finansira EU, usmeren na to da se popiše javna svojina u lokalnim samoupravama i na taj način sredi stanje u toj oblasti.

Ružić je, na regionalnoj prezentaciji pomenutog programa i javnog poziva za ovu grant šemu, uputio poziv svim opštinama i gradovima da se prijave na konkurs, s obzirom na to da su podaci koji pokazuju da u gotovo 85 odsto slučajeva ne postoji jasna slika kojom imovinom raspolažu kao titular poražavajući.

Ministar je naveo da su od donošenja Zakona o javnoj svojini 2011. godine opštine i gradovi prošli kroz dugotrajan proces uspostavljanja vlasništva nad imovinom koju su koristili, ali da, kako je dodao, još imamo haotičnu situaciju – kako zbog pravnog okvira, tako i zbog imovinsko-pravne situacije na terenu.

Zbog toga je važno da Program Exchange 5 ne samo pokrenemo i nastavimo, već da ga svi iz lokalne samouprave iskoriste na pravi način, budući da upravljanje javnom imovinom doprinosi tome da životni standard u lokalnim zajednicama bude viši, što je i cilj ovog programa, naglasio je on.

Ružić je podsetio na to da su sastanci na kojima je predstavljen Program Exchange 5 održani širom Srbije, uz napomenu da je javni poziv lokalnim samoupravama upućen početkom septembra, a 20. oktobar je rok do kada mogu da konkurišu i predlože projekte za unapređenje upravljanja imovinom na lokalnom nivou.

Evropska unija pomaže našoj zemlji da se lokalni ekonomski razvoj stavi u funkciju, jer to nije samo zakonska obaveza, već nasušna životna potreba, naveo je on.

Svaka nova fabrika, vrtić i ambulanta na imovini čiji je titular lokalna samouprava stvara ambijent u kojem podižemo nivo životnog standarda za naše sugrađane i zato je važno da počnemo od početka, a ne od kraja, ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost grant šeme u okviru Programa Exchange 5 iznosi 3,3 miliona evra, a pojedinačni grantovi biće u rasponu od 120 do 200 hiljada evra.

Sve lokalne samouprave imaju pravo da apliciraju, pri čemu se očekuje da će biti odobreno više od 20 projekata u trajanju od 12 do 18 meseci, rekao je Ružić.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR