Usvojena Uredba o karijernom napredovanju

0

Vlada Republike Srbije usvojila je protekle nedelje Uredbu o karijernom napredovanju policijskih službenika, koja na potpuno nov način, kroz jasno definisan transparentan postupak propisuje uslove karijernog razvoja i napredovanja policijskih službenika, što će doprineti profesionalizaciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i jačanju integriteta policije.

Usvojenom Uredbom, Ministarstvo unutrašnjih poslova, po prvi put posebnim podzakonskim aktom, u skladu sa savremenim tendencijama upravljanja ljudskim resursima, posvećuje pažnju karijernom razvoju, a suštinska promena, propisana ovom Uredbom, u odnosu na prethodni model napredovanja, je u jasno i transparentno definisanim procedurama, jednakim za sve zaposlene.

Glavna novina koju uvodi ovaj akt je da efektivni radni staž nije jedini uslov za napredovanje u neposredno viši čin ili zvanje, već je neophodno da kandidat ispuni i druge uslove vezane za odgovarajući stepen obrazovanja, uspešno završene obuke za čin ili zvanje odnosno položen ispit za nivo rukovođenja, godine provedene u prethodnom činu ili zvanju, prosečna trogodišnja ocena koja ne može biti niža od “ističe se – 4”.

Takođe, u odnosu na raniji propis,  ne postoji prevremeno i vanredno unapređenje, a jedna od najbitnijih novina je da se vreme provedeno u činu ili zvanju sa nižim stepenom obrazovanja ne računa za napredovanje, prilikom premeštaja na radno mesto sa višim stepenom obrazovanja.

Usvojeni  model  napredovanja, u slučaju promene radnog mesta podrazumeva sprovođenje internog konkursa u skladu sa aktom donetim u ovoj oblasti.

Konkursna komisija, na osnovu ocena kandidata ostvarenih u svim fazama izbornog postupka, daje predlog najbolje rangiranih kandidata. Rukovodilac, koji je predložio popunu radnog mesta, opredeljuje se za jednog od njih.

Ovim modelom se pooštravaju uslovi napredovanja i istovremeno se ukazuje na potrebu i značaj stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika, potrebu ostvarivanja maksimalnih rezultata rada, objektivno ocenjivanje istih, kao i neophodnu transparentnost u procedurama ocenjivanja, konkursa i karijernog razvoja i napredovanja.

Uredba o karijernom razvoju policijskih službenika će se  primenjivati od 01. septembra 2017. godine, zbog  priprema koje će Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzimati u cilju usklađivanja Uredbe i novog akta o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će postepeno uvoditi novi karijerni model koji će omogućiti da se policijski službenici najpre osposobljavaju za određene poslove, razvijaju i napreduju u skladu sa ostvarenim rezultatima rada, kompetencijama i ličnim ciljevima, a sve radi efikasnog i efektivnog funkcionisanja Ministarstva.

Izvor: MUP

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.