Usvojen Sporazum o saradnji sa EK u korišćenju „Sentinel“ podataka

0

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju Sporazuma o saradnji između Evropske komisije (EK) i Vlade Srbije o saradnji u oblasti pristupa podacima i korišćenju „Sentinel“ podataka, Kopernikus programa.

Reč je o najvećem svetskom programu za satelitsko snimanje planete Zemlje, vrednom približno sedam milijardi evra.

Republika Srbija je jedina država kojoj je ponuđen besplatan pristup svim podacima, a da nije članica Evropske unije.

Ovo je ostvareno zahvaljujući Institutu BioSens iz Novog Sada, koji je pobedio na evropskom takmičenju najboljih projekata, na kojem je učestvovalo više od 200 prijavljenih organizacija iz cele Evrope.

Pristup ovim podacima od posebnog je značaja za domaću poljoprivredu i mala i srednja preduzeća, koja će od sada moći da na globalnom tržištu ponude svoje inovativne proizvode zasnovane na upotrebi Sentinel podataka.

Vlada je donela i Uredbu o formiranju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja će biti pozicionirana kao centralna funkcija u Vladi, koja direktno odgovara predsedniku Vlade.

Za početak rada ove kancelarije nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srbije.

Njen zadatak biće da konsoliduje državne IT resurse, obezbedi povezivanje različitih informacionih sistema i bude snažna podrška i osnova razvoja elektronske uprave Republike Srbije.

Formiranje te kancelarije predstavlja i ostvarenje višedecenijskog sna IT zajednice u zemlji: da postoji državni IT autoritet na najvišem nivou – Vlade Republike Srbije, koji će sigurno doprineti daljem rastu IKT sektora u Republici, kao jednom od najbrže rastućih sektora i omogućiti dalji rast BDP-a.

Kancelarija počinje sa radom osmog dana od objavljivanja Uredbe o kancelariji u Službenom glasniku Republike Srbije.

Zadatak te kancelarije jeste da od naredne godine obezbedi smanjenje ukupnih sredstava u budžetu potrebnih za informacione tehnologije, s obzirom na to da će se državni IT sistemi objedinjavati i racionalizovati, a jedan od ciljeva je i sopstveni razvoj informacionih sistema i što manja zavisnost od gotovih-zatvorenih informatičkih rešenja.

Vlada Srbije usvojila je takođe i Uredbu o katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim javnim organizacijama.

Usvajanjem uredbe preciznije se uređuje sistematizacija radnih mesta u javnim službama, što će uticati na efikasnost i pravedniju raspodelu plata i primanja u javnim službama.

Rad na uredbi i usaglašavanje radnih mesta trajali su više od dve godine, kroz transparentan proces javnih konsultacija.

Na današnjoj sednici usvojena je i Odluka o garantovanoj ceni hleba „sava“, od brašna tip 500, koja je ostala nepromenjena, 46 dinara.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.