Usvojen Predlog o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu

0

Na jučerašnjoj sednici Pokrajinska vlada usvojila je Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu, kojim je obim budžeta planiran u iznosu od 68,6 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

Ukupan fiskalni deficit projektovan je na nivou od 3,7 milijardi dinara, što je manje od šest odsto od ukupnih prihoda i biće pokriven iz sopstvenih sredstava, odnosno iz prenetih raspoloživih sredstava.

Planirani pokrajinski budžet za 2018. godinu veći je za gotovo pet milijardi dinara u odnosu na „početni“ budžet donet za 2017. godinu i za 1,2 milijarde u odnosu na budžet nakon drugog rebalansa u avgustu ove godine.

U skladu sa programom Pokrajinske vlade u kome je ekonomski razvoj prioritet, što podrazumeva da će se svake godine povećavati iznosi za kapitalne rashode, što je tendencija i na republičkom nivou, osnovno obeležje predloga budžet za 2018. godinu jeste transformacija strukture resursa u korist one komponente budžet koja predstavlja investicione rashode.

Za najveće strateške projekte nacionalnog značaja obezbeđena je podrška i učešće Republike Srbije.

Subvencije su planirane u iznosu od 9,2 milijarde dinara, što je za 2,84 procenta više nego u 2017. godini, najviše u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, za razvoj preduzetništva, zapošljavanje, za izgradnju nove zgrade RTV, za informisanje, pre svega, na jezicima nacionalnih manjina.

Nastavlja se i sa direktnim subvencionisanjem otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta preko Razvojne agencije Vojvodine.

U okviru planiranog budžet, izmenom njegove strukture, u kapitalne projekte u svih 45 lokalnih samouprava u AP Vojvodini biće obezbeđeno 1,4 milijardi više nago u 2017. godini.

Predloženi budžet, pored razvojne i investicione, planira i mere socijalne podrške. To su, između ostalih, podrška porodicama za podsticanje rađanja, odnosno mesečna davanja za svaku porodicu u kojoj se rodi treće dete, podsticaji za vantelesnu oplodnju, zatim podrška učenicima i studentima za regresiranje prevoza, kao i podrška izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Predlogom budžet za 2018. godinu, predviđena su i sredstva za obnovu i opremanje škola i domova učenika, kao i zdravstvenih ustanova, čime se obezbeđuje kontinuitet u započetim aktivnostima.

Rashodi za zaposlene planirani su u iznosu od 2,9 milijardi dinara. U ova sredstva uključeno je planirano povećanje plata 10 odsto za zaposlene u ustanovama kulture i ustanovama socijalne zaštite i za pet odsto za zaposlene kod ostalih korisnika sredstava budzeta APV.

Rashodi za zadovoljavanje javnih potreba u drugim oblastima u kojima pokrajina ima nadležnosti predloženi su na nivou kojim se obezbeđuje njihova održivost.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.