Uspešan nastup srpske privrede na Međunarodnom sajmu zanatstva i preduzetništva u Celju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji sa delegacijom Pokrajinske vlade boravi u radnoj poseti Republici Sloveniji, danas je, na 50. jubilarnom Međunarodnom sajmu zanatstva i preduzetništva „MOS 2017“ u Celju, zvanično otvorio zajednički izložbeni prostor Pokrajinske vlade i Privredne komore Srbije, na kome se predstavlja 15 kompanija iz Srbije, prevashodno proizvodne i izvozne orijentacije. Otvaranju našeg štanda prisustovao je i premijer Republike Slovenije Miro Cerar, koji je pre toga danas otvorio „MOS 2017“.

Predsednik Mirović je rekao da Slovenija i Srbija ostvaruju dobru saradnju u svim oblastima, ali da je ovaj sajam, na kome će biti predstavljeno blizu 1500 izlagača iz 30 zemalja, pravo mesto gde je važno da se podcrta saradnja u ekonomskoj oblasti. U tom smislu, on je naveo da je, u prvih nekoliko godina rasta te saradnje, bilo mnogo više investicija iz Slovenije u Srbiji, posebno u Vojvodini, te da je danas u kompanijama sa slovenačkim kapitalom u Vojvodini blizu sedam hiljada zaposlenih.

„U oblasti saradnje u ekonomiji imamo razloga i za jednu vrstu vrednovanja novog uspeha, na čemu se još mora raditi. Naime, poslednjih godina prisutan je snažan trend ulaganja srpskih poslovnih ljudi u Sloveniji. Polako se ujednačava srazmera u spoljnotrgovinskim odnosima, iako još uvek postoji deficit na našoj strani. Ta ulaganja ohrabruju i čini mi se predstavljaju putokaz za nove investicije srpskih kompanija u Sloveniji“, izjavio je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je rekao da, iz kontakata sa privrednicima koji posluju u Sloveniji, vidi da su veoma zadovoljni načinom na koji su primljeni i istakao da će na isti takav način slovenačke i druge kompanije iz celog sveta biti primljene u našoj zemlji, za koju je rekao da je postala „hit“ u jugoistočnoj Evropi, ako se uzmu u obzir uslovi za ulaganja stranog kapitala, kao i agilnost Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije Vojvodine.

Na kraju svog obraćanja, Igor Mirović se posebno zahvalio predsedniku Vlade Slovenije Miru Ceraru za sve što je učinio za razvoj slovenačko-srpskih odnosa.

Na današnjim događajima na Celjskom sajmu prisustvovali su i potpredsednici Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i Ivan Đoković, ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Tokom boravka u Sloveniji, predsednik Pokrajinske vlade sa saradnicima sastaće se sa slovenačkim ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom i direktorom kompanije ,,Siliko“ iz Vrhnike, koja je poznati slovenački proizvođač tehničkih proizvoda od elastomera i termoplasta.

Izvor: Brif.rs