Uručeno 154 ugovora poljoprivrednicima za opremu za navodnjavanje

0

U okviru drugog ovogodišnjeg konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, namenjenog sufinansiranju nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara na teritoriji AP Vojvodine , resorni sekretar Vuk Radojević uručio je danas 154 ugovora korisnicima sredstava – registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koji su ispunili kriterijume konkursa.

Mr Radojević je istakao da je današnje potpisivanje rezultat odluke o preraspodeli sredstava, čime je obezbeđeno da dodatnih, skoro 92 miliona dinara, budu opredeljena za ovu svrhu. On je izneo da ukupna vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje iznosi 165 miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata 55,5%. Navedenim investicijama će biti obezbeđeno navodnjavanje novih 913 hektara.

„Najveća investiranja su u ratarskoj proizvodnji, potom povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji. Od 154 ugovora, koji su danas potpisani, 95 je iz kategorije kojoj pripadaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednici koji se bave ovom delatnošću u otežanim uslovima rada. Značajno je i da oni mogu da ostvare povrat u odnosu na realizovanu investiciju i do 70 odsto“, naglasio je Radojević.

U Privrednoj komori Vojvodine, gde su ovi ugovori uručeni korisnicima, Radojević je istakao da je pravi momenat i za sumiranje rezultata u 2017, kada se radi o sufinansiranju nabavke opreme za navodnjavanje, podsetivši da je Pokrajinska vlada u ovoj godini načinila vanredne napore i obezbedila ukupno 472 miliona dinara za ovu konkursnu liniju. Vrednost ukupna investicija je 840 miliona dinara, čime je omogućeno navodnjavanje na novih 5.500 hektara.

Radojević je uporedivši prethodni petogodišnji period, gde je vidljivo da se izdvajanje resornog sekretarijata za ove svrhe kretalo u rasponu od oko 190 miliona do 300 miliona dinara, sa činjenicom da je ove godine za iste namene obezbeđeno 472 miliona dinara, naveo da je Pokrajinska vlada na ovaj način obezbedila i da poljoprivrednici spremnije dočekaju narednu godinu.

Radojević je naglasio da će Sekretarijat nastaviti sa finansijskom podrškom ove mere i u 2018. godini, što će uz investicije u okviru sredstava iz Abu Dabi fonda za razvoj, namenjenih za realizaciju regionalnih sistema za navodnjavanje, poljoprivrednicima omogućiti da u punoj meri iskoriste potencijale ovih sistema.

U ovoj godini Sekretarijat za poljoprivredu je potpisao ukupno 929 ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koja su konkurisala za bespovratna sredstva namenjena za nabavku sistema za navodnjavanje.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.