Upis đaka prvaka u osnovne škole u AP Vojvodini

0
Bolnica VITA Novi Sad

Upis u prvi razred osnovne škole zvanično počinje 1. aprila, u subotu, te će škole prijave za upis primati od ponedeljka, 3. aprila. Upis traje do 31. maja 2017. godine, ali škole mogu da upisuju i posle tog datuma.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do 1. septembra 2017. godine navršava najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina. To znači da se u prvi razred osnovne škole u školskoj 2017/18. godini upisuje generacija dece rođena od 1. marta 2010. godine do 28. februara 2011. godine.

U školu mogu da se upišu i deca koja do 1. septembra navršavaju šest godina do šest i po godina, uz obaveznu proveru njihove spremnosti za polazak u školu, kao i deca starija od sedam i po godina, koja – zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga – nisu mogla ranije da se upišu.

Škola je dužna da – na zahtev roditelja, a u skladu s njenim mogućnostima – upiše svako dete s područja škole i s područja druge škole.

Na osnovu podataka o deci koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program, kojima raspolaže Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, očekuje se da će se u 2017/18. školskoj godini, u osnovne škole na teritoriji AP Vojvodine, u prvi razred upisati oko 17.600 učenika. To znači da je broj dece koja se upisuju, u poređenju sa školskom 2016/2017. godinom, manji za 300 učenika.

Sve vojvođanske škole spremne su za prijem prijava za upis prvaka.
Izvor: PS za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice