Unaprediti privrednu saradnju sa Ukrajinom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič potvrdili su u današnjem razgovoru spremnost dveju zemalja za unapređivanje bilateralne saradnje, naročito u oblasti privrede i trgovine.

Na sastanku je ocenjeno da postoje velike mogućnosti za jačanje privrednih veza Srbije i Ukrajine, posebno kada je u pitanju saradnja malih i srednjih preduzeća, a što su potvrdili i poslovni forumi održani u Kijevu i Novom Sadu.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je, u tom svetlu, veoma važno i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dve države, čija je procedura u toku.

Brnabić je iskazala zahvalnost ambasadoru za čvrst stav Ukrajine u nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i istakla da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja članica Ujedinjenih nacija, između ostalih i Ukrajine.

Aleksandrovič je naglasio da je zajednički cilj dveju država da pokažu građanima visok nivo evropskih demokratskih standarda i zaštitu njihovih osnovnih prava i sloboda, kako bi se osigurao društveni prosperitet.

On je ocenio da postoje pitanja koja su Srbiji i Ukrajini zajednička na putu ka EU i da na tom putu dve države mogu mnogo da nauče jedna od druge.

Izvor: Vlada Srbije