Unapređenjem forenzičkog postupka do efikasnije istrage

0

Pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković izjavio je na otvaranju seminara „Forenzički tretman lica mesta kod krivičnih dela iz oblasti protiv polnih sloboda i nasilja u porodici“, da je cilj ovakvih skupova edikacija policijskih službenika  koji treba da dostignu najviše standarde u postupanju, što je od značaja za ispunjavanje uslova predviđenih Poglavljem 24.

Seminar, koji je održan u Vršcu,  deo je šireg programa Švedsko – srpske policijske saradnje, u okviru koje je jedan od projekata „Razvoj forenzike i forenzičke obrade lica mesta 2016 – 2018“. Projekat koji finasira Vlade Kraljevine Švedske, sprovode u saradnji Nacionalni  kriminalistički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i švedska  policija

Radojković je istakao značaj podrške koju švedske Vlada, kroz različite projekte, godinama unazad pruža Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, učešće sudija, tužilaca, predstavnika centara za socijalni rad i sektora zdravstva na ovom seminaru posebno je značajno, jer svi ti segmenti društva uključeni su u sam proces istrage i procesuiranja slučajeva nasilja u porodici i krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Šef programa švedske policije Hans Jervestam ukazao je da je policija Kraljevine Švedske kroz različite programe i projekte, od 2004. godine pruža kontinuiranu podršku srpskoj policiji.

„Švedska želi da vidi Srbiju kao punopravnu članicu Evropske unije“, istakao je Jervestam precizirajući da je od 2012. do 2015. godine ta zemlja donirala pet miliona evra kroz projekete razvoja forenzike, programe strateškog planiranja i upravljanja, kao i kroz projekat „Policijski obaveštajni model“.

Izvor: MUP

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.