Unapređenje saradnje sa Finskom u domenu socijalne zaštite

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i ambasador Republike Finske u Srbiji Perti Ikonen najavili su danas da će bilateralni odnosi dveju zemalja biti podignuti na viši nivo u oblastima koje su u nadležnosti resornog ministarstva.

Sagovornici su tokom današnjeg susreta ocenili da postoji značajan prostor za dalje unapređenje saradnje Srbije i Finske, posebno u domenu socijalne zaštite.

Takođe, bilo je reči i o mogućnostima za razmenu iskustava i primera dobre prakse u funkcionisanju agencija za mirno rešavanje radnih sporova, kao i o upoznavanju sa finskim modelom u cilju podizanja institucionalnih kapaciteta za pomoć starateljima i usvojiteljima dece sa posebnim potrebama.

Đorđević je, predstavljajući planove resornog ministarstva za naredni period, precizirao da će prioritet biti uspostavljanje finansijske kontrole i unapređenje normativno-pravnog okvira u cilju uspostavljanja funkcionalnog sistema.

Ambasador Ikonen je rekao da i u Finskoj postoje slučajevi nasilja u porodici, i istakao da će pružiti maksimalnu pomoć i podršku Srbiji u sprovođenju planiranih mera, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Tanjug