Unapređenje pravosuđa po meri deteta

0
Foto: mpravde.gov.rs

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović ocenila je danas da je unapređenje pravosuđa po meri deteta od velikog značaja za to ministarstvo, ukazavši istovremeno na to da su u toj oblasti do sada postignuti značajni rezultati i realizovane brojne aktivnosti.

Kuburović je, učestvujući na konferenciji „Unapređenje prava deteta kroz jačanje sistema pravosuđa i socijalne zaštite u Srbiji“, istakla da dosadašnji izveštaji o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 pokazuju visok nivo realizacije aktivnosti u toj oblasti.

Ona je naglasila da su brojne aktivnosti ovog projekta integralni deo pomenutog akcionog plana, u okviru dela koji je posvećen pravima deteta, uključujući i pravosuđe po meri deteta.

Prioritet ovog projekta, kako je istakla, bila je efikasna primena vaspitnih naloga i vaspitnih mera vanzavodskog karaktera u cilju jačanja lične odgovornosti maloletnih učinilaca i njihove resocijalizacije u društvo.

Prema njenim rečima, primenom vaspitnih naloga ne vrši se samo reintegracija maloletnika u društvo, već se povećava i efikasnost rada sudija i javnih tužilaca i ubrzava postupak, sa ishodom čiji je kvalitet nemerljivo unapređen za društvo u celini.

Kuburović je, govoreći o rezultatima postignutim u četiri grada koji su obuhvaćeni pilot-projektom, navela da je broj izrečenih vaspitnih naloga u konstantnom porastu, tako da je 2009. godine bilo izrečeno 211 vaspitnih naloga, a 2016. godine 1.032.

Ti nalozi su primenjeni na više od četvrtine ukupnog broja prijavljenih učinilaca, što premašuje projektni indikator iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i rezultat je odlične saradnje projektnog tima sa Pravosudnom akademijom, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, više od 1.000 dece bilo je upućeno na različite programe intervencija u cilju njihove resocijalizacije i reintegracije u društvo.

Konferenciju je organizovala Kancelarija Unicefa u Srbiji, uz podršku Ministarstva pravde i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Učesnicima skupa obratili su se i direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Izvor: Vlada Srbija

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.