Unapređenje elektronske uprave i informacionog društva u Srbiji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić i direktor Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje Oh Hunmok potpisali su danas Memorandum o razumevanju o uspostavljanju srpsko-korejskog informatičkog pristupnog centra.

Ružić je naveo da se ovaj memorandum, koji je potpisan u Vladi Republike Srbije, odnosi i na saradnju dveju zemalja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

On je podvukao da je danas napravljen još jedan važan korak ka unapređenju elektronske uprave i informacionog društva u Srbiji, kojim se nastavlja izuzetno dobra saradnja sa Republikom Korejom u ovoj sferi.

Prema njegovim rečima, osim obuka za državne službenike, uspostavljanje srpsko-korejskog informatičkog centra će otvoriti vrata i građanima i start-ap kompanijama, uz izgradnju kapaciteta i razvoj obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Saradnja u pogledu ove inicijative inicirana je u direktnoj komunikaciji sa Ambasadom Republike Koreje u Srbiji, a potpisivanju memoranduma, koji je osnov za dalju konkretizaciju i operacionalizaciju saradnje, prethodio je niz bilateralnih sastanka na nivou srpskih i korejskih delegacija.

Delegacija Srbije je tokom posete Republici Koreji imala priliku da se upozna sa razvojem IKT strategija u ovoj zemlji, kao i sa radom Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, gradske opštine Dežon, Nacionalne službe zdravstvenog osiguranja, Univerzitetske nacionalne bolnice, Poreske službe, Inovativnog centra i Centra za informatiku i bezbednost.

Prethodno, u martu 2016. godine, potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Koreje o saradnji u oblasti elektronske uprave, kojim je predviđena razmena dobrih praksi dveju zemalja.

Izvor: Vlada Srbije