U Sremskoj Mitrovici otvoren centar za osnaživanje žena žrtava nasilja

0

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, otvorila je danas Centar za osnaživanje žena žrtava porodičnog nasilja u Sremskoj Mitrovici, drugi ovakvog tipa u Srbiji.

Mihajlovićeva je podsetila da je prošle godine prisustvovala otvaranju sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je za godinu i po dana pomoć potražila 51 žrtva porodičnog nasilja, ali da se otvaranjem Centra za osnaživanje žena pravi važan korak dalje.

„Zaštita žena žrtava nasilja počinje u sigurnoj kući, ali se završava tako što ćemo pomoći ženama da se obuče, edukuju i ekonomski osnaže, jer samo ekonomski nezavisna žena je slobodna žena“, izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla i da se nada da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro biti usvojen, s obzirom na to da posebnu pažnju posvećuje borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Borba protiv nasilja započinje od malih nogu, kroz rad sa dečacima i devojčicama u porodici, vrtiću i školi. Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti pažnju posvećuje upravo prevenciji, jer naš cilj je da stvaramo nenasilno društvo“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala i da je važno da uskoro bude usvojen i Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji će omogućiti formiranje ekonomski održivih socijalnih preduzeća.

„Nadam se da će ovakvi centri zaživeti i u drugim mestima, kao što je to u Somboru i Sremskoj Mitrovici. Da bi ovakve inicijative bile realizovane, važno je da uskoro dobijemo i Zakon o socijalnom preduzetništvu, na kom se radi više od dve i po godine“, zaključila je Mihajlovićeva.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice, istakla je da je otvaranje Centra za osnaživanje žena dobar primer kako država, lokalna samouprava i nevladin sektor mogu da sarađuju.

„Otvaranjem ovog centra pomoći ćemo ženama žrtvama nasilja, kao i ženama iz drugih ranjivih kategorija da se ekonomski osnaže“, rekla je Milovanovićeva.

Mirjana Novković, koordinatorka Centra za osnaživanje žena, zahvalila je potpredsednici Vlade na pomoći.

„Pre godinu i po dana predstavila sam ideju o centru potpredsednici Vlade. Danas smo tu i zajedno ga otvaramo. U centru će mogućnost da se obuče i osnaže imati sve žene iz sigurne kuće, kao i one evidentirane kao žrtve porodičnog nasilja u centru za socijalni rad“, istakla je Novkovićeva.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pomoglo je sa 10 miliona dinara rekonstrukciju sigurnih kuća u Srbiji.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.