U Skupštini formirana “Ženska odbornička mreža” Novog Sada

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poslanica Narodne Skupštine Republike Srbije Marija Obradović i poslanica Skupštine AP Vojvodine Mia Strajin prisustvovali su konstitutivnoj sednici ”Ženske odborničke mreže Skupštine Grada Novog Sada”.

Po ugledu na Žensku parlamentarnu mrežu Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamentarnu mrežu Skupštine AP Vojvodine, odbornice Skupštine Grada Novog Sada odlučile su da se ujedine oko zajedničke ideje, i bez obzira na stranačku pripadnost, osnuju radno telo kako bi relizovale aktivnosti na ostvarenju opštekorisnih društvenih ciljeva i doprinele osnaživanju uloge žena u razvoju savremenog društva.

Gradonačelnik Miloš Vučević pozdravio je ovu inicijativu 27 odbornica iz svih stranaka, naglasivši da je reč samo o formalizaciji normi i aktivnosti koje se u Novom Sadu uveliko primenjuju.

“Podsećam vas da je Novi Sad i potpisnik Evropske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj zajednici. Očekujem od koleginica da aktivno učestvuju u donošenju važnih odluka, ali i u nadzoru implementacije istih, i to u saradnji sa koleginicama iz drugih nivoa vlasti. Jedno od najvažnijih pitanja jeste nasilje nad ženama i decom u porodici, ali treba posebnu pažnju posvetiti i ekonomskom jačanju žena, i suzbijanju pojave nedovoljnog učešća žena u izvršnoj vlasti, pre svega u javnim preduzećima. Vreme je za nove korake u ovoj oblasti, a važno je naglasiti da je država već uradila veliki posao sa novim zakonskim rešenjima u sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama”, istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kako je ocenila poslanica Skupštine Republike Srbije Marija Obradović poslednjih godina poklanja se mnogo više pažnje rodnoj ravnopravnosti što ukazuje na stepen zrelosti i demokratičnosti srpskog društva.

“Ovo se dešava širom opština i gradova, a najvažnije je da se žene organizuju i ujedine svoju političku moć u popravljanju uslova života za sve građane, jer je akcenat na jačanju porodice, i nema odluke koja je dobra za srpsku ženu, a da nije istovremeno dobra za muškarca. Mi kao političarke ne smemo biti podeljene u stranke kada je reč o temama kao što su sprečavanje nasilja u porodici, zdravlje i obrazovanje žena i slično”, kazala je Marija Obradović.

Poslanica Skupštine AP Vojvodine Mia Strajin navela je da se formiranjem ovakvih mreža ujedinjuju svi nivoi vlasti u rešavanju velikih društvenih problema, čime se doprinosi stvaranju boljeg društva. Predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i odbornica u Skupštini Grada Novog Sada Mirjana Vasilić pozvala je Novosađanke da se obrate ovom radnom telu za podršku u rešavanju bilo kakvih problema, ali i ukoliko imaju ideje i sugestije koje se tiču poboljšanja društvenog položaja žena.

“Novosađanke mogu da dođu svakog ponedeljka od 9 do 12 časova u Skupštinu Grada, ali i češće ukoliko se iskaže potreba, a mogu nam se javiti putem mejla na adresu [email protected] “,poručila je Mirjana Vasilić.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.