U Sarajevu održan ministarski sastanak o merama Hrvatske

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Sarajevu, kako je i bilo predviđeno, počeo je sastanak resornih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu novih mera inspekcijkog nadzora i daleko većih nameta koje je Hrvatska uvela za uvoz voća i porvća iz trećih zemalja, a kojima su praktično sve zemlje regiona veoma pogođene.

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su danas na sastanku sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regioni i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici.

Ministri su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju.

Ministri su se založili da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Izvor: Tanjug