U S.Mitrovici počinje izgradnja stanova za izbeglice

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Sremskoj Mitrovici je danas postavljen kamen-temeljac za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske u okviru drugog projekta Regionalnog stambenog projekta (RSP) Srbije, a potpredsednik vlade Ivica Dačić je rekao da je cilj realizacije tog projekta da u Srbiji više ne bude onih koji imaju status izbeglica iz 90-tih godina.

Sremska Mitrovica je prva od devet jedinica lokalne samouprave u kojima ove godine počinje gradnja stanova iz drugog RSP podprojekta, a gradiće se ukupno 200 stanova u Kruševcu, Paraćinu, Vršcu, Prokuplju i Bajinoj Bašti po 20, u Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

Drugi RSP podprojekat vredan više od 13 miliona evra, a u okviru njega planirana je dodela ukupno 900 stanbenih rešenja kroz četiri modela – kupovina seoskih kuća 250, izgradnja stanova 200, izgradnja montažnih kuća 120 i dodela paketa građevinskog materijala 250 iz RSP fonda i 80 iz konstribucije Srbije.

Dačić je rekao da je primena ovog programa u punom zamahu – do sada je izabrano preko 2.200 izbegličkih porodica, dok će za preostala stambena rešenja izbor korisnika biti završen u martu ove godine.

Dodeljeno je, kazao je, preko 700 stambenih rešenja, a 117 jedinica lokalne samouprave realizuje Program.

Dačić je podsetio da je Srbija 90-tih godina prošlog veka primila preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i preko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Pomažući onima koji su trenutno bez doma, koji dolaze iz oblasti pogođenih sukobima, terorizmom i ekstremizmom, rekao je Dačić i imamo još veću obavezu i ne smemo da zaboravimo ljude u dugotrajnom raseljenju koji su iz svojih domova bili proterani pre više od dve decenije i koji još uvek čekaju održiva rešenja.

Izvor: Tanjug