U Novom Sadu počela konferencija „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“

0

Konferencija „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ održava se Kongresnom centru ”Master” u Novom Sadu 30. i 31. oktobra, a cilj je da se prikaže kako digitalne tehnologije i društvene mreže dovode do značajnih promena u okruženju i kulturnom miljeu skupština na lokalnom nivou.

Konferenciju zajednički organizuju Grad Novi Sad i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, u okviru projekta: „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i namenjena je predstavnicima skupština gradova i opština u Republici Srbiji.

3

Prisutne su na samom početku Konferencije pozdravili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) Karla Herši, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor.

– Ovde je pre svega reč o benefitu za građane, a ne za samu administraciju, jer je cilj da njima informacije i usluge lokalnih samouprava budu dostupnije. Novi Sad je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjen kao najbolja lokalna samouprava kada je reč o elektronskom izdavanju građevinskih dozvola. Radi se i na razvijanju e-uprave, ali Novi Sad je najpre regionalni IT centar sa snažnim univerzitetom i velikom investicijom izgradnje novog Naučno-tehnološkog parka, i sve je to umreženo u kontekstu ove priče. Takođe, Skupština Grada gotovo je u potpunosti prešla na elektronsko vođenje sednica, uključujući dostavljanje skupštinskog materijala i komunikaciju sa odbornicima – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.
Prema rečima predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković živimo u vremenu kada se bez digitalizacije ne može.

– Skupština RS je lider u odnosu na ostale organe uprave kada govorimo o e-parlamentu, digitalizaciji i otvaranju prema građanima. Nedavno nas je Interparlamentarna unija prepoznala kao primer dobre prakse, ne samo u regionu već i u svetu, što je veliki kompliment za nas. Naš način rada predstavili smo drugim učesnicima Konferencije Interparlamentarne unije održane u Sankt Peterburgu prošle sedmice. Građani su dobitnici u ovom procesu jer se stvara mogućnost za bolju interakciju sa organima uprave, skraćenje postupka i dostupnost informacija koje su im potrebne u svakodnevnom životu – kazala je Gojkovićeva.

2

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli ocenila je da je digitalizacija veoma važna za efikasnost i transparentnost rada lokalnih samouprava, i da predstavlja moćan alat za jačanje demokratije, te da Švajcarska agencija za razvoj povećava podršku takvim projektima u Srbiji.

Predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) Karla Herši istakla je da napredak tehnologije umnogome utiče na komunikaciju i svakodnevni život ljudi i zahvalila se Švajcarskoj što će prezentovati inovacije u toj oblasti na korist građana Srbije.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.