U julu zajednička sednica vlada Srbije i Grčke

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije.

Joksimović je, nakon sastanka sa alternativnim ministrom inostranih poslova Grčke zaduženim za evropska pitanja i ekonomsku saradnju Jorgosom Katrugalosom, istakla da se to odnosi kako na evropski put naše zemlje, tako i po pitanju stabilnosti regiona.

Ministar je u izjavi za agenciju Tanjug navela da je tokom susreta bilo reči regionalnoj stabilnosti, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, migrantskoj krizi, ali da je u fokusu zapravo prijateljstvo dveju zemalja, koje se ne sme zaboraviti.

Ona je objasnila da je cilj njene posete Atini priprema za zajedničku sednicu vlada dveju zemalja, koja će biti održana u julu u Solunu, a na kojoj bi trebalo da bude potpisano više sporazuma u raznim oblastima.

Joksimović je ukazala na to da je generalni zaključak današnjeg sastanka da iskreno prijateljstvo sa Grčkom, grčkim narodom i vladom te zemlje postoji i da se obe zemlje moraju posvetiti njegovom negovanju, kako ne bi bilo samo priče o tradicionalno dobrim odnosima, a bez konkretnih rezultata.

Grčka je nesumnjivo važan prijatelj i partner Srbije na evropskom putu, kao i po pitanju stabilnosti regiona, ponovila je ona i dodala da Srbija ima nedvosmislenu podršku te zemlje na evropskom putu i da će Atina podržati i otvaranje novih poglavlja za koja je Srbija spremna, do kraja predsedavanja Malte, odnosno do kraja juna ove godine.

Joksimović je rekla i da pozicija Srbije u evropskim integracijama nije uvek laka i da se država trudi da nekim zemljama posebno objasni i predoči argumente zbog kojih je važan evropski put.

Ona je istakla da je sa Katrugalosom razgovarala i o situaciji u regionu, i naglasila da je za Grčku, kao balkansku zemlju, vrlo važno šta se događa u regionu zapadnog Balkana.

Ministar je navela da je prepoznata konstruktivna uloga Srbije i posebno premijera Aleksandra Vučića, i dodala da je Vučić iz Atine dobio čestitke na pobedi na predsedničkim izborima.

Prema njenoj oceni, postoji mnogo prostora za dalju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma i zajedničkih projekata koji bi ubuduće mogli da se realizuju.

Tokom sastanka je, kako je dodala, bilo reči i o migrantskoj krizi, imajući u vidu da je Grčka osetila njen najveći teret, naglasila je ona.

Ona je podsetila na to da EU u početnim momentima krize nije reagovala jedinstveno, uz ocenu da sada već postoji određeni mehanizam koji funkcioniše i da je situacija u toj zemlji stabilnija.

Izvor: Vlada Srbije