U drugom krugu IT prekvalifikacija 900 polaznika

0
Foto: pixabay

Nakon završetka pilot faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas početak druge faze prekvalifikacije za 900 polaznika.

„Imajući u vidu da su digitalizacija i podrška IT sektoru jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je pilot faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, odlučili smo da nastavimo program prekvalifikacije sa još 900 polaznika, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Time ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u progam prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi“, naglasila je Brnabić.

Projekat prekvalifikacije za IT jedan je od koraka koje Vlada Srbije preduzima u cilju podsticanja IT sektora, kao jednog od najznačajnijih sektora u Srbiji danas. IT sektor raste više od 10% godišnje, a u okviru njega programiranje raste više od 20% godišnje. S obzirom na to da ovom sektoru nedostaje između 15.000 i 20.000 programera, Vlada Srbije različitim merama pomaže rešavanje problema nedostatka kadra. Pored povećanja broja mesta na IT fakultetima i jačanja njihovih kapaciteta i uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, projekat IT prekvalifikacije je još jedan od koraka u tom pravcu.

„Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Ona je dodala da je „upravo digitalizacija ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom“. Predsednica Vlade pozvala je privrednike da nastave sa podrškom ovom programu, kao i zainteresovane IT kompanije da podrže program.

Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za realizaciju projekta.

U pilot fazi prekvalifikacije, među više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano je 100 polaznika. Njih 94 završilo je obuku, većina polaznika, njih skoro 70, su nakon obuke dobili prakse, dok se već nekoliko zaposlilo.

Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.