U četvrtak nova sednica Skupštine Srbije, izbor tužioca za ratne zločine

0
Bolnica VITA Novi Sad

Skupština Srbije počeće u četvrtak, 11. maja, novu sednicu na čijem dnevnom redu će biti i izbor tužioca za ratne zločine, saopšteno je danas iz parlamenta.

Vlada Srbije predložila je 20. aprila Skupštini Srbije dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Milan Petrović je aktuelni rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, a Snežana Stanojković radi kao zamenik tužioca u tom Tužilaštvu.

Poslanici će na novoj sednici razmotriti izmene i dopune Zakona o sudijama, koji je podneo šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Na dnevnom redu biće i potvrđivanje Sporazuma o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i potvrđivanje Finansijskog ugovora ““Unapređenje objekata pravosudnih organa B““ između Srbije i Evropske investicione banke.

Biće razmotreni i predlozi odluka o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta, predsednika Privrednog apelacionog suda, javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu, javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na dnevnom redu biće i Predlog kandidata za člana Visokog saveta sudstva, koji su podneli dekani pravnih fakulteta u Srbiji, na zajedničkoj sednici, kao i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Izvor: Tanjug