U budžetu 7,2 milijarde dinara viška

0

Suficit budžeta Srbije nakon prvog tromesečja 2017. godine iznosio je 7,2 milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finasija.
Kako se navodi, u ovom periodu naplaćeni su prihodi od 257,7 milijardi dinara, dok su rashodi bili 250,5 milijardi dinara. Samo u martu ukupni prihodi bili su 90,7 milijardi, a rashodi 95 milijardi dinara, odnosno deficit u tom mesecu je bio 4,4 milijardi dinara.

Poreski prihodi su iznosili 71,2 milijarde dinara, pri čemu su najveći ostvareni od poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 36,7 milijardi dinara.
Priliv po osnovu akciza je iznosio 18 milijardi dinara, ali su po tom osnovu prihodi i dalje na relativno niskom nivou s obzirom da još traju efekti formiranja zaliha akciznih proizvoda iz prethodnih meseci.
Visok prihod, kako se dodaje, ostvaren je i po osnovu uplate poreza na dobit po osnovu konačnog obračuna za 2016, koja je započela u martu. Neporeski prihodi su ostvareni u iznosu od 19,1 milijardi dinara, od čega su 10,8 milijardi bili prihodi od uplate dobiti i dividendi i naplaćenih potraživanja Agencije za osiguranje depozita, dok su prihod po osnovu donacija bili 0,3 milijardi dinara.
Precizira se da su u martu, kao što je bio slučaj i u februaru, rashodi za kamate bili visoki ali u skladu sa planom otplate javnog duga, dok su u rashodi za zaposlene bili 19,4 milijarde dinara, a transferi fondu PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO su iznosili 16 milijardi dinara.
U saopštenju Ministarstva finansija se navodi i da je na nivou opšte države, u prvom kvartalu ove godine zabeležen ukupan fiskalni suficit od 11,8 milijardi dinara i primarni suficit od 59,1 milijardi dinara.
Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), maksimalni iznos ukupnog fiskalnog deficita za prvi kvartal je utvrđen na nivou od 32 milijardi dinara, što znači da je ostvaren bolji rezultat za 43,8 milijardi.
Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju marta je iznosio 7,5 milijardi dinara, dok je u javnoj kasi AP Vojvodine zabeležen višak od 2,1 milijardi dinara.
Nakon te korekcije rezultat PIO fonda u 2016. godini je deficit od 1,5 milijardi dinara, dok je deficit opšte države za prošlu godinu korigovan sa 57,1 milijardi dinara na 54 milijarde dinara, tako da je i učešće deficita u BDP smanjeno za 0,1 procentni poen, sa 1,4 odsto na 1,3 procenta BDP-a.
Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.