Trivan u radnoj poseti SAD

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan započinje višednevnu posetu SAD, tokom koje će u Vašingtonu i državi Merilend voditi niz razgovora o mogućnostima za ulaganja američkih kompanija u oblast životne sredine u Srbiji.

Trivan će sutra, na poziv države Merilend i Srpsko-američkog poslovnog saveta, govoriti na konferenciji posvećenoj Srbiji, gde će brojnim kompanijama predstaviti potencijale za investicije u oblasti zaštite životne sredine i prirode, prerade voda i otpada i slično.

Ministar je, pred početak posete SAD, istakao da će u fokusu ovih razgovora, kao i skupa u Merilendu, biti investiranje pre svega u preradu otpadnih voda i komunalnog otpada, kao i u remedijaciju zemljišta.

To su važne teme za našu zemlju, kako zbog transfera modernih i čistih tehnologija, tako i zbog potrebe da Srbija najpre rešava ova pitanja, naglasio je ministar.

On je rekao da je Merilend jedna od najnaprednijih država u SAD ne samo u pogledu zaštite životne sredine, nego i zaštite prirode, te da od nje možemo preuzeti i dobra iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima.

Ova poseta je rezultat razgovora koje je Trivan vodio pre nekoliko meseci tokom prethodnog boravaka u toj zemlji, kada su brojne američke kompanije, posebno one u Merilendu, iskazale ozbiljno interesovanje za ulaganja u Srbiji.

Inače, Merilend je jedna od najrazvijenijih i nabogatijih država u SAD i poznata je po brojnim kompanijama koje posluju u sektoru zaštite životne sredine, koristeći pritom nove i čiste tehnologije.

Izvor: Vlada Srbije