Trivan: Naredne godine Zakon o klimatskim promenama

0

Tokom predsedavanja Srbije Regionalnim savetom za saradnju održanim 17. novembra 2017. godine na marginama Konferencije o klimatskim promenama – KOP 23 u Bonu, usvojena je zajednička Deklaracija o ekološkom i klimatskom delovanju na području zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Potpisanom Deklaracijom potvrđeno je jačanje dalje saradnje na području zapadnog Balkana u prilagođavanju klimatskim promenama, kao i združivanje snaga i preduzimanje zajedničkih akcija za zaštitu životne sredine u regionu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će Zakon o klimatskim promenama biti usvojen naredne godine.

Trivan je naglasio da je to jedan od najvažnijih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera koje se moraju primeniti počev od ponašanja građana, institucija, privrede i svih koji zagađuju.

“Klimatske promene su proces koji beleži našu civilizaciju i nas same kao dobrim delom uzročnike toga. Izrađuje se Strategija borbe protiv klimatskih promena. Beograd je to već uradio pre par godina i potpuno znamo šta treba da uradimo”, izjavio je Trivan za RTS.

Ministar je dodao da je svest o značaju očuvanja priroda danas na višem nivou nego pre 10 godina, mada još nije zadovoljavajuća, ali da se u vrtićima i školama priča o životnoj sredini.

Trivan kaže da je u planu pošumljavanje Srbije, da to što pošumljavanje nije rađeno do sada nije nedostatak novca već je reč o nerazumevanju.

“Pošumljavanje je najjednostavniji način da rešite mnoge stvari od sprečavanja bujica, poplava, proizvodnje kiseonika, skladištenje ugljen dioksida”, pojasnio je ministar.

Deklaracija je izraz opredeljenja zemalja zapadnog Balkana da zajednički odgovore na sve veće klimatske izazove, i razvijaju saradnju u okviru regionalnih inicijativa i projekata u regionu zapadnog Balkana, u skladu sa postavljenim evropskim razvojnim ciljevima.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.