Tri godine Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Poznati kineski filozof Kung Fu Ce, koga poznajemo pod latinskim nazivom Konfucije, svojevremeno je izrekao mudrost da je poznavati vrlinu, a ne negovati je, prikupljati znanja, a ne produbljivati ih, slušati kako se o pravdi govori, a ne upražnjavati je, te uvideti svoje sopstvene mane, a ne otklanjati ih, ono što ga najviše zabrinjava. Upravo je cilj Konfucijevog instituta u Novom Sadu, uz pomoć kineskih i srpskih lektora, zaslužan za celishodno širenje kineske kulturne baštine u Srbiji.

Danas je održana svečana akademija povodom tri godine postojanja Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Novom Sadu, u sali dr Zoran Konstantinović na Filozofskom fakultetu.

U svom obraćanju, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, je istakao da sama činjenica da je Konfucijev institut pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu nastao na inicijativu ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Hanbana, sedišta svih Konfucijevih instituta, potvrđuje da su AP Vojvodina i Novi Sad prepoznati kao spoljno-trgovinski, kulturološki i obrazovni potencijal, kao i neizostavni partneri u pogledu investicija, privrednih delatnosti i turističkih resursa.

Đoković je naveo da se je u procesu približavanja NR Kini, pored edukativnog aspekta, neophodno iznaći i kvalitetan model udruživanja svih zainteresovanih strana u čitavom regionu, sa ciljem kreiranja zajedničkog proizvoda namenjenog udaljenim tržištima.

Gostima su se na svečanoj akademiji obratili dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, kineski direktor Konfucijevog instituta Džao Jouhua, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Svetlana Mihić, predstavnici Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, kao i predstavnici Ambasade NR Kine u Srbiji, Pokrajine Džeđijang i Univerziteta iz istoimene pokrajine. Dodeljene su i nagrade najboljim polaznicima Instituta, kao i najuspešnijim učenicima na održanom takmičenju u kineskoj kaligrafiji i kineskom slikarstvu.

Kao nastavak današnje svečanosti, u dvorcu Eđšeg je istaknuta umetnička postavka savremenih slika i kaligrafija pod nazivom ,,Novi put svile: Novi pojas, novi put“, istaknutih kineskih umetnika Sija Veige, Vang Jun, i Vu Đijenming.

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu je sa pravom postao neodvojivi deo velike porodice Konfucijevih instituta u čitavom svetu, koja danas obuhvata više od 500 instituta.
Izvor: PS za privredu i turizam