Svetski dan dijabetesa obeležava se danas

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Institut za javno zdravlje Srbije procenjuje da oko 700.000 odraslog stanovništva Srbije ima dijabetes.

Približno polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip 2 dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti. Kod osoba ženskog pola otkrije se 9.000 novih slučajeva dijabetesa svake godine.

Ove godine, Svetski dan dijabetesa je posvećen unapređenju zdravstvene zaštite žena koje su u riziku da obole ili su obolele od dijabetesa.

Opterećenje dijabetesom kod žena je veće u odnosu na muškarce, jer može uticati i na majke, ali i na njihovo potomstvo. Dijabetes može izazvati niz komplikacija tokom trudnoće, kao što su spontani pobačaj ili urođene anomalije ploda. Posebno zabrinjava podatak da se dve od pet žena sa dijabetesom nalaze u reproduktivnom dobu, a svako sedmo novorđenče je izloženo gestacijskom dijabetesu.

Takođe, žene sa dijabetesom imaju veću verovatnoću da dobiju srčani udar u odnosu na žene koje nemaju dijabetes. Zbog toga je veoma važno da se bolest otkrije na vreme i da svaka žena i trudnica pravovremeno dobiju odgovarajuću terapiju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da se dijabetes tipa 2 sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

“Zbog velike učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu”, pojasnio je ministar.

On je na skupu, posvećenom Svetskom danu dijabetesa, naglasio da je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima u našoj zemlji.

Istraživanja o povezanosti magnezijuma i dijabetesa

Prenizak unos magnezijuma kroz duže vreme povećava rizik od nastanka najčešćih hroničnih bolesti današnjice, među kojima je i dijabetes tipa 2, pokazuju rezultati analize objavljene u časopisu “Pharmacological Research”.

Analiza je pokazala da dodatni unos magnezijuma, putem ishrane, povoljno utiče i na nivo glukoze u krvi i na insulinsku osetljivost, kako kod obolelih od dijabetesa tako i kod ne-dijabetičara.

Magnezijum je mineral od neprocenjive fiziološke važnosti za organizam i ishranom bismo trebali da osiguramo unos od 375 mg dnevno.

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR