Svetosavski dani u srpskom vojnom školstvu

0
Bolnica VITA Novi Sad

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu održana je svečana akademija „Svetosavski dani u srpskom vojnom školstvu“ kojoj su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i patrijarh srpski Irinej.

Ministar Đorđević je izjavio da je svečanost pokazala duboku vezu koja postoji između Vojske, Crkve i naroda.

„I narednih godina ćemo nastaviti s ovom tradicijom, a večeras smo takođe uvideli da su i građani pokazali interesovanje za to. Poruka koju želimo da pošaljemo je da su Vojska i Crkva uz svoj narod, a da je za Vojsku Srbije obrazovanje najjače oružje“, poručio je ministar odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema rečima patrijarha Irineja, značaj manifestacije je u tome što je ovo „prvi put posle mnogo godina da se ovako svenarodno učestvuje u proslavi Svetog Save.

Načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković podsetio je na istorijski tok vojnog školstva i poručio da „večeras mladost vojnih škola pokazuje svoje talente, pokazuje kako se voli zemlja u pesmi, stihu i besedi i uverava nas da je spremna da to i dokaže u svakom momentu na braniku otadžbine, u svom budućem pozivu.

Manifestaciju „Svetosavski dani u srpskom vojnom školstvu“ organizovali su Televizija „Hram“ i Univerzitet odbrane u Beogradu, a u umetničkom programu učestvovali su kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, polaznici Klase slušalaca za rezervne oficire i članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Izvor: Tanjug