Švedska ceni ulogu Srbije u regionalnoj saradnji

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom o mogućnostima za unapređenje saradnje dveju zemalja.

 

Tokom sastanka, na kojem su istaknuti veoma dobri bilateralni odnosi, bilo je reči o saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, posebno kada je u pitanju rodna ravnopravnost, prevencija nasilja u porodici i zaštita prava deteta.

Đorđević je izrazio zahvalnost svom sagovorniku na dosadašnjoj pruženoj pomoći i podršci, i istakao da je Kraljevina Švedska veliki partner i prijatelj Republike Srbije.

U cilju održavanja dostignutog nivoa, kao i dodatnog unapređenja bilateralnih odnosa, ministar je predložio da se u narednom periodu organizuje sastanak na visokom nivou kako bi se definisali modaliteti buduće saradnje.

Takođe, on je istakao da je neophodno nastaviti sa pregovorima u cilju zaključivanja novog sporazuma o socijalnom osiguranju.

Ambasador Lundin je istakao da su odnosi Srbije i Švedske na veoma visokom nivou, ali i da postoji prostor za intenziviranje saradnje u svim pomenutim oblastima.

On je naglasio da veoma ceni rad Vlade Republike Srbije, i izrazio zadovoljstvo zbog prepoznavanja značaja regionalne saradnje, istakavši pritom da je Srbija faktor stabilnosti na Balkanu.

Ambasador je takođe ponovio da Švedska podržava Srbiju na njenom putu ka EU, i u tom smislu ponudio pomoć u cilju usklađivanja zakonodavstva i propisa EU kroz različite programe i projekte, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Srbije