Sufinansiranje projekata za podršku porodici i podsticanje rađanja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku u narednih mesec dana raspisaće javni poziv za sufinansiranje projekata, na koji će moći da se jave opštine koje u sopstvenim budžetima već imaju sredstva izdvojena za podršku porodici ili podsticanju rađanja, kao i da imaju formiran Demografski savet.

Kabinet je započeo seriju sastanaka sa načelnicima upravnih okruga kako bi ih u direktnim razgovorima pozvao na saradnju u cilju uspešne realizacije pilot projekata, kojim će se testirati mere populacione politike na lokalnom nivou.

Ukoliko lokalna samouprava nema Demografski savet neophodno je da ima osobu delegiranu za pitanja populacione politike ispred Zdravstvenog saveta, saopšteno je iz ministarstva.

Pilot projekti podrazumevaju primenu pronatalitetnih mera koje će biti praćene i ocenjivane u narednih godinu dana, da bi najuspešnije, nakon toga bile uvrštene u zakonska rešenja.

Do sada su održani sastanci sa predstavnicima Niškog, Braničevskog, Podunavskog i Šumadijskog, a u planu je da se u narednih deset dana obiđu svi okruzi u Srbiji.

Izvor: Tanjug