Studenti iz Srbije sledeće godine na takmičenju u Dubaiju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas Arhitektonski fakultet u Beogradu, gde je razgovarao sa studentima i mentorima koji su učestvovali u izradi inovativnog projekta „Solarna pustinjska kuća“.

Popović je istakao da je u okviru projekta „Twist box“ tim srpskih studenata i njihovih mentora osmislio i projektovao inovativno rešenje „Solarne kuće“, koje se plasiralo u finale takmičenja „Solar Decathlon Middle East“, što će naredne godine biti održano u Dubaiju.

On je istakao da je taj projekat odličan primer timskog rada i saradnje studenata i profesora sa različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali I inovativnosti i poznavanja savremenih tehnologija mladih srpskih studenata.

Prema njegovim rečima, oni su pokazali da imaju talenat da projektuju inovativna rešenja koja mogu da promene način života ljudi u budućnosti.

Ministar je ukazao na to da je u projektu „Twist box“ učestvovalo više od 100 studenata i profesora sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Mašinskog, Tehnološkog i Šumarskog fakulteta, kao i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Želimo što više ovakvih projekata, gde imamo primer uspešnog timskog rada šest fakulteta i sto studenata. Oni su naši ambasadori nauke i primenjivog znanja, naglasio je Popović.

On je kao važnu činjenicu istakao da će svi paviljoni sa takmičenja „Solar Decathlon Middle East“, kao i „Solarna pustinjska kuća“, koju su projektovali studenti Beogradskog univerziteta, biti izloženi i tokom svetske izložbe „Expo 2020“ koja se 2020. godine održava u Dubaiju.

Ministar je uputio poziv predstavnicima privatnog sektora da podrže ovaj projekat, jer je to odlična prilika za njihovu promociju na tržištu Bliskog istoka, a takođe i kompanijama u Srbiji da se povežu sa fakultetima, institutima i naučnoistraživačkim organizacijama, budući da je to šansa da unaprede svoje poslovanje.

Jačanje veze između nauke i privrede je veoma važno i za te kompanije i za čitavu državu, istakao je on, poručivši da kroz uvođenje inovacija i novih tehnologija u poslovanje privatnog sektora, Srbija podiže svoju međunarodnu konkurentnost i time stvara uslove za novo zapošljavanje mladih u visokotehnološkim sektorima.

Izvor: Vlada Srbije