Stručna praksa od sad i u kompaniji Gorenje

0
Foto: mpn.gov.rs

Gabrijela Grujić pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i generalna direktorka kompanije Gorenje Beograd Stanka Pejanović potpisali su Memorandum o saradnji, kojim će ta kompanija podržati obrazovanje i razvoj praktične nastave učeničkih kadrova u srednjim stručnim školama i na fakultetima, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Saradnja potpisana Meorandumom podrazumeva obezbeđivanje stručne prakse, kao i mogućnosti saradnje kroz gostujuća predavanja, zajedničke radionice, programe stipendiranja, mentorske programe, formiranje novih edukativnih kurseva, podršku školskim projektima, kao i mogućnost nadogradnje definisanih okvira saradnje u obostranom interesu kompanije i pojedinačnih škola sa kojima će kompanija u narednom periodu potpisati saradnju.

Prva aktivnost koja će se realizovati je praksa za učenike 10 stručnih tehničkih škola kako bi stekli neophodnu praksu i upoznali procese servisiranja Gorenje aparata, kao i da lakše prođu kroz budući proces zapošljavanja, posle završene srednje škole.

Nakon potpisivanja ugovora Grujić je rekla da je Gorenje kao društveno odgovorna kompanija dala podršku obrazovanju mladih u Srbiji otvorivši im vrata i omogućivši im da stiču savremene veštine i funkcionalna znanja u realnom radnom okruženju, što će im svakako ta vrata i zadržati otvorenim prilikom zapošljavanja.

“Naglašavam da su u saradnju uključeni kako učenici, tako i studenti na praksi u Gorenju, koji će svojim angažovanjem na projektnim zadacima imati priliku da sistem ne samo učine održivim, već i da ga unapređuju”, dodala je Grujić.

Ona je istakla da će veština upravljanja znanjima koju će mladi steći u saradnji sa Gorenjem biće nagrađena i stipendijama što takođe ukazuje da kompanija vrednuje, ceni i valorizuje učenički i studentski doprinos u procesu učenja kroz rad.

Gorenje u Srbiji ima zaokružen poslovni proces kroz proizvodnju, prodaju i servis. Ova kompanija u Srbiji zapošljava 2.300 ljudi i ima tri fabrike za proizvodnju kućnih aparata i jednu koja proizvodi alate za automobilsku industriju i belu tehniku.

“Drago mi je da smo nakon usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju prva kompanija koja potpisuje podršku programu. Memorandumom definišemo i mnogo širu oblast saradnje i sa fakultetima i sa srednjim stručnim školama čime omogućavamo da u procesu selekcije skratimo vreme potrebno za uvođenje novozaposlenih u procese rada, a time unapređujemo kvalitet usluge za naše korisnike.”, izjavila je Pejanović.

Ona je najavila da će prvi program koji će biti realizovan praksa u 10 ovlašćenih servisa u 8 gradova sa maksimalno 19 učenika po danu na obuci.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da Gorenje potvrđuje da, kao svaka ozbiljna i uspešna kompanija, dugoročno planira i razmišlja ne samo o unapređenju proizvodnje, već i o razvoju svog kadrovskog potencijala, kroz saradnju sa obrazovnim ustanovama – srednjim školama i fakultetima, prosvetnim institucijama, poslovnim asocijacijama.

U tome i ubuduće može da računa na punu podršku Privredne komore Srbije koja je inicijator i jedan od najaktivnijih učesnika u procesu uvođenja dualnog obrazovanja i usklađivanja obrazovnog sistema sa potrebama privrede, istakao je Čadež.

Izvor: mpn.gov.rs

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.