Striktno primenjivati preventivne mere zaštite na radu

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević održao je danas sastanak sa direktorom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marinom Furtula zbog najavljenih visokih temperatura tokom predstojećih dana.

U razgovoru je zaključeno da se apeluje na poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura, u cilju smanjenja rizika po zdravlje zaposlenih.

Furtula je ukazala na to da su pri radu zaposlenih na otvorenom, u vreme ekstremno visokih temperatura, obaveze poslodavaca da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno konkretne mere kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenih, kao i da prilagode radni proces psihofizičkim mogućnostima zaposlenih.

Poslodavci su dužni da, između ostalog, svoje zaposlene informišu o opasnostima po zdravlje pri izlaganju visokim temperaturama, da ih upoznaju sa simptomima bolesti prouzrokovanih time i obezbede pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema, kao što su dehidracija organizma, sunčanica, toplotni osip, toplotni stres i slično.

Mere koje poslodavci primenjuju u ovakvim slučajevima su
organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i drugo, i podrazumevaju čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, preraspodelu obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana.

Pored toga, treba omogućiti češće pauze, uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, kao i prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.

Ministarstvo će rigorozno kontrolisati sprovođenje ovih preporuka i smernica, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Srbije