Stefanović: Uhapšena grupa koja je krijumčarila migrante

0

„Ove akcije su pokazatelj odlučnosti Republike Srbije da se obračuna sa korupcijom, organizovanim i svim ostalim vidovima kriminala. Pokazali smo da niko ne može biti zaštićen ili povlašćen na bilo koji način, niti će ga funkcija štititi ukoliko se ogrešio o zakon“, navodi Stefanović.

„Ove akcije su pokazatelj odlučnosti Republike Srbije da se obračuna sa korupcijom, organizovanim i svim ostalim vidovima kriminala. Pokazali smo da niko ne može biti zaštićen ili povlašćen na bilo koji način, niti će ga funkcija štititi ukoliko se ogrešio o zakon“, istakao je ministar policije.

U nastavku akcije na suzbijanju korupcije u javnim preduzećima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su S. Dž. (1965), odgovorno lice Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ – Resavica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita.

Sumnja se da je S.Dž. kao odgovorno lice ovog preduzeća, krajem 2016. i početkom 2017. godine, od jedne osobe koja je u srodstvu sa izvršnim poveriocem JP PEU „Resavica“ zahtevao novac kako bi potpisao nalog za plaćanje, kao lice odgovorno za raspolaganje novčanim sredstvima izvršnog dužnika JP PEU „Resavica“ i postupio po pravosnažnoj i izvršnoj presudi Višeg suda u Jagodini, kojom se usvaja tužbeni zahtev poverica protiv „Resavice“.

Osumnjičeni S.Dž. je inače u skladu sa svojim ovlašćenjem i bio u obavezi da to izvrši.

Nakon isplate 38.948.043,19 dinara na ime presude suda, osumnjičeni je na osnovu prethodnog dogovora, od oštećenog danas u kući poverioca primio mito u iznosu od 30.000 evra, kada je i uhapšen.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nakon višemesečne istrage usmerene na otkrivanje krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem ljudi, danas su na području Beograda, u saradnji sa kolegama iz Beograda, Kragujevca, Kruševca i Kraljeva, uhapsili osmočlanu organizovanu kriminalnu grupu osumnjičenu za trgovinu ljudima.

Uhapšeni su D.I. (1969), M.Đ. (1980), B.K. (1993), I.M. (1984), S.R. (1989), N.B. (1979), R.J. (1958) i državljanin Avganistana M.S.K. (1994), dok se za dvojicom članova ove organizovane kriminalne grupe intenzivno traga.

Postoje osnovi sumnje da su organizatori i članove organizovane kriminalne grupe, u dužem periodu omogućili tranzit od blizine državne granice Srbije sa Bugarskom i smeštaj na području Beograda za preko 200 iregularnih migranata.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa iregularne migrante, koji su na nedozvoljen način ušli na teritoriju Srbije iz pravca Bugarske, pronalazila posredstvom državljanina Avganistana M.S.K. koji boravi na području Beograda.

Nakon toga, grupa je organizovala njihov prihvat u blizini državne granice Srbije sa Bugarskom, tranzit preko teritorije Srbije i privremeni smeštaj u Beogradu, u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.

Za tranzit ilegalnih migranata članovi ove grupe naplaćivali su oko 250  evra po migrantu, kao i novčanu naknadu za obezbeđivanje njihovog smeštaja u Beogradu.

Svi osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Izvor: MUP

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.