Stefanović: Primena novog zakona protiv nasilja u porodici od prvog juna

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Čačku da se u Srbiji nasilje u porodici ne toleriše i da, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji će početi da se primenjuje od 1. juna, šalje jasnu poruku da niko ne može da bude nasilan, a da za to prođe nekažnjeno ili blago kažnjeno.

Ministar policije, koji je prisustvovao radionici „Sprečavanje nasilja u porodici – postupanje nadležnog policijskog službenika i saradnja sa nadležnim tužiocem“, ukazao je istovremeno i na smanjenje porodičnog nasilja ove godine.

„Od početka godine do danas, u odnosu na isti period prošle godine, počinjeno je 266 krivičnih dela manje, što pokazuje da su aktivnosti, koje su do sada preduzete u oblasti sprečavanja nasilja u porodici, dale određene rezultate“, objasnio je Stefanović.

Obraćajući se prisutnima na radionici u Čačku on je istakao je da novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pored represivne, ima i preventivnu funkciju.

„Želimo, pre svega, da upozorenjima i radom sa potencijalnim izvršiocima krivičnih dela učinimo da oni to ne postanu. Ljudi moraju da shvate da nasilje u porodici nije odgovor i kao društvo moramo se suočiti sa tim da se ono dešava u našoj zemlji, u svakom od naših gradova i da se sa tim problemom moramo ozbiljno uhvatiti u koštac“, rekao je Stefanović.

Istakavši da Zakon daje više ovlašćenja, pre svega policijskim službenicima, Stefanović je istakao da će policajci sačinjavati analize rizika i te procene uključivati u mogućnost da nasilnika udalje iz kuće, čak i ako je vlasnik nekretnine, kako bi zaštitili žrtvu, što je i suština zakona.

Izvor: MUP