Vlada formira komisiju o slučaju Topčider

0
Bolnica VITA Novi Sad

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je obavestio roditelje gardista, da će Vlada Srbije doneti odluku o formiranju Komisije koja će se baviti činjenicama u vezi sa pogibijom njihovih sinova u kasarni na Topčidaru 2004. godine.

Premijer Vučić zajedno sa ministrima danas je  primio roditelje nastradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića i advokate porodica.

Do susreta dolazi nakon što je početkom sedmice novinarima u Beogradu predstavljena 3D forenzička analiza događaja u kasarni na Topčideru 2004. godine, kada su stradala dvojica gardista, a prema kojoj su oni ubijeni.

Advokat porodica dvojice ubijenih gardista Oglica Batić izjavila je ranije da će tražiti novu rekonstrukciju tog događaja, kao i saslušanje tadašnjeg savetnika predsednika Srbije Vuka Jeremića, koji je o ubistvu obavestio načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Batićeva je je rekla da Krga tog dana nije bio u Srbiji.

„Malo je čudno da kabinet predsednika države pre načelnika Generalštaba saznaje o tom događaju“, rekla je Batićeva.

Na insistiranje novinara da kaže kakve veze sa tim događajem ima Andrićev venac, ona dodaje.

„To je Vuk Jeremić, on je javio. I to je Krga rekao da mu je simptomatično kako se on o tako nečem obaveštava preko savetnika predsednika. I ja se pitam. Predložili smo da Vuk Jeremić bude saslušan, ali tužilaštvo to do sada nije uradilo“.

Jeremić je služio civilni vojni rok u Kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su nađeni mrtvi pre 12 godina, posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta „Karaš“ u Beogradu.

Inače, forenzička analiza u 3 D tehnologiji, koja je Batićevoj osnov za zahtev da se ponovo obavi rekonstrukcija događaja, prikazana je ranije na konerenciji za novinare u Beogradu.

Izvor: Tanjug