Uskladiti rešenja u oblasti upravljanja oduzetom imovinom

0
Direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Dejan Carević razgovarao je danas sa predstavnicima Uprave za imovinu Crne Gore i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Bosne i Hercegovine.

Tema susreta odnosila se na unapređenje regionalne saradnje i razmenu iskustava u upravljanju oduzetom imovinom proisteklom iz krivičnog dela.

Carević je na sastanku, kojem je prisustvovao i predstavnik Misije OEBS-a u Crnoj Gori Robert Kučarski, ukazao na izuzetan značaj razmene iskustava kako bi se u svim državama regiona primenila najbolja rešenja u upravljanju oduzetom imovinom.

On je kolegama iz regiona predstavio dosadašnje rezultate rada Direkcije, a naročito način na koji ona usmerava sredstva i objekte na korišćenje u humanitarne svrhe, poput davanja stanova, kuća i drugih objekata za smeštaj vrtića, škola, centara koji se bave smeštajem dece ometene u razvoju, zaštitom žrtava trgovine ljudima i drugo.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom je, kako je naveo, u te svrhe ustupila na korišćenje ukupno 21 objekat raznim organima i organizacijama.

Na sastanku je istaknuto da Direkcija upravlja sa približno 30 preduzeća, od kojih veliki broj ostvaruje pozitivne poslovne rezultate, poput „Mitrosrema“, gde je zaposleno 400 ljudi, sa redovnim platama.

Takođe, Direkcija je uspela da nadoknadi i zaostatak u zaradama koji je nastao pre nego što je preuzela ovo preduzeće.

U razgovoru je predočeno i da Direkcija na mesečnom nivou od izdavanja nepokretne imovine prihoduje 60.000 evra, koje se čuvaju na posebnom računu do pravosnažnog okončanja sudskih postupaka.

Gosti iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine imali su priliku da iznesu svoja iskustva, ali i probleme sa kojima se suočavaju u svom radu.

Carević je ukazao na to da je Direkcija spremna da na svaki način pomogne kolegama u regionu, koji su tokom boravka u Srbiji imali priliku i da u Novom Sadu obiđu nekoliko objekata koje je Direkcija dodelila na korišćenje.

Na kraju sastanka kolege iz regiona su ocenile da je regionalna saradnja u ovoj oblasti od velikog značaja, uzimajući u obzir transnacionalni karakter kriminala.

Izvor: Vlada Srbije
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.