U narednoj godini duplira se broj inspektora socijalne zaštite

0

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin uručio je danas 115 licenci pružaocima usluga u sistemu socijalne zaštite i tom prilikom istakao da će se naredne godine duplirati broj inspektora socijalne zaštite.

“Da vas odmah obradujem-dupliraćemo broj inspektora naredne godine. Češće će vam dolaziti i mislim da je to dobro, jer će pomoći. Vi dobro znate da je najveća pomoć za vas da država uspostavi jedinstven sistem koji se primenjuje na sve. Najveća pomoć za vas, koji držite domove za stare, jeste da nema ilegalnih domova za stare”, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, kakve god da su licence i obaveze koje preuzimaju legalni pružaoci usluga, uspeće u tome samo ako nemaju nelojalnu konkurenciju, koja, ističe, radi neprijavljeno, bez ikakvih uslova, nema ni lekara, ni socijalnog radnika, ni terapiju, ni odgovarajuću kvadraturu, ni strukturu sobe, niti protivpožarnu zaštitu.

“Kada njih gasimo, onda zapravo pomažemo vama. Veoma sam ponosan što mogu da vam kažem da smo samo od one tragedije u Pančevu zatvorili 10 ilegalnih domova. Nemamo mi dovoljan broj inspektora i saznanja, ali molimo vas i javnost- recite nam. Nema zaštićenih, nema nijednog ilegalnog doma koji može da kaže da će nastaviti da radi ako mi saznamo za njega”, rekao je ministar.

Naveo je da je, od kada postoji inspekcija socijalne zaštite, zatvoreno 111 ilegalnih domova i ocenjuje da je “puno to, ali i malo, koliko ih još ima”.

Ministar ističe da sistem licenciranja nije nikakvo “zavođenje discipline”, niti uvođenje “Velikog brata” u poslove, već zajednički napor da se unapredi kvalitet usluga.

“Ko god se naslanja na sistem socijalne zaštite i ko očekuje od nas podršku i pomoć, on je naš i mi smo tu zbog njega, a licence postoje i služe samo da izjednačimo kvalitet svuda, da bez obzira gde radili i pružali uslugu, nju moramo pružiti na isti način. Da li je neko u Blacu ili u Beogradu, on je ljudsko biće, ima iste potrebe, pa tako mora da ih zadovolji na potpuno isti način”, rekao je Vulin.

Obraćajući se licenciranim pružaocima socijalnih usluga, ministar je rekao da su se opredelili za taj posao, jer u sebi imaju još nešto što ne može da se odredi ekonomijom, odnosno potrebu da pomognu ljudskim bićima, da nekom život ulepšaju.

“Taj ko pruža nadu drugom ljudskom biću, nije samo biznismen, on je čovek koji voli druge ljude. Mi to da vam u licencu upišemo, ne možemo i ne postoji zakonska obaveza da volite druge ljude, ali vi koji ovo radite, iskreno volite druge ljude i znam da ćete biti u stanju da im to prenesete”, rekao je ministar.

Čestitajući dobitnicima na licencama, od kojih su bili najbrojnije one za pružanje usluge domskog smeštaja za odrasle i stare, on je poručio da će doći da vidi kako se drže tih licenci.

“Doći ćemo da vidimo kako se držite tih licenci, kako se uspešno držite u skladu sa svim pravilima koje smo dali, ali doći ćemo da pomognemo, jer i vi nama pomažete, sve one hiljade ljudi koje će kod vas naći i podršku i pomoć i utehu, jesu hiljade zadovoljnih građana Srbije, a valjda zbog toga Srbija i postoji”, rekao je ministar.

Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica” iz Kragujevca jedna je od ustanova koje su danas dobile licencu, a Snežana Stevanović iz tog centra rekla je da ima licencirane četiri usluge, da danas dobijaju licencu za još tri usluge, da se jačaju, razvijaju, te da licenca danas predstavlja veliku odgovornost, u smislu daljeg unapređenja razvoja, kao i da dobre usluge nije moguće imati bez dobre saradnje sa sistemom socijalne zaštite.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.