Stojanović: Više od dva miliona usluga na e-Upravi

0
Bolnica VITA Novi Sad

Više od dva miliona usluga je obavljeno na portalu e-Uprave ove godine, a broj korisnika je sa 300.000 povećan na skoro 600.000 što je Srbiju postavilo na 14. mestu u Evropi prema kvalitetu servisa e-uprave, odnosno na 24. u svetu, izjavio je danas direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

On je dodao da je 19.000 roditelja prijavilo svoje novorođeno dete, da je 10.000 Beograđana predalo zahtev za upis u vrtić bez ijednog papira, ali i za sledeću godinu najavio nove usluge, poput plaćanja poreza na imovinu…

„Građani više neće biti kuriri državne uprave, pošto će u projektu eZUP, u podršci Zakonu o opštem upravnom postupku, biti uvezano šest najvećih insitiucija, a što znači sedam miliona papira manje“, rekao je Stojanović uoči konferencije „eUprava – Srbija bez redova i šaltera“.

Kako je rekao i portal će biti redizajniran, po ugledu na Gugl, kako bi korisnici već na prvoj strani mogli da nađu sve što im je potrebno.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je da je razvoj elektronske uprave prioritet Minsitarstva državne uprave i lokalne samouprave jer, kako je istakao, ona kvalitet života građana u odnosu sa državnim organima i upravom.

U prethodnih godinu dana, kako je podsetio, uvedeno je više elektronskih servisa, poput „Bebo dobrodošla na svet“, radiće se uspostavljanje portala kojim će elektronskoj upravi moći da se pristupa preko mobilnih telefona…

„Elektronska uprava omogućava brzinu, efikasnost i transparentnost“, rekao je Ožegović.

Izvor: Tanjug