Srbija ima ambicije da podigne nivo kvaliteta obrazovanja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Srbija ima velike ambicije da podigne nivo kvaliteta obrazovanja i dugoročno reši status zaposlenih u obrazovanju, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević

„Država Srbija jedna je od slabije srednje razvijenih zemalja koja pokušava da pronađe svoj evropski put, imamo velike ambicije da podignemo nivo kvaliteta obrazovanja u našoj zemlji i da ujedno nađemo dobar sindikalni dijalog“, rekao je Šarčević na otvaranju Evropske konferencije sindikata obrazovanja i dodao da je njegov posao celog života da se bavi kvalitetnim školovanjem.

On je rekao da inače 37 godina radi u obrazovanju na različitim poslovima, da se 17 godina bavi privatnim obrazovanjem, te da je za državu osnovao pet škola i privatno 11, tako da „poznaje sistem iz svih njegovih aspekata“.

„I mislim da su ispred mene dva velika zadatka, da dugoročno rešimo status zaposlenih u obrazovanju kroz ravnopravno učešće na svim aspektima budžeta Srbije i s druge strane, da popravimo mnoge stvari koje bi bile korisnije za kvalitetnije obrazovanje“, rekao je ministar.

Šarčević kaže i da Srbija ima talentovane đake, sjajne nastavnike, tako da će rad na njihovoj boljoj motivaciji i standardu, kao i na kvalitetnoj obuci za rad, za njega predstavljati najbitnije ciljeve i razlog zašto je prihvatio taj posao.

„Ne bavim se politikom, nego sa kolegama iz obrazovanja i vlade mogu da nađem pravi put da napravimo prvo stabilan sistem, na koji možemo da nadgradimo sve elemente kvalitetnog obrazovanja“, naglasio je ministar, dodajući da upravo najviše želi da popravi i „podigne“ osnovno i srednje obrazovanje.

Glavna tema Evropske konferencije sindikata, na kojoj je oko 350 delegata iz 48 zemalja je: „Jačanje sindikata obrazovanja: ključ za promociju kvalitetnog obrazovanja“.

Izvor: Tanjug