Skupština Srbije: Produžen rok „starim“ studentima

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Skupštini Srbije danas su usvojene izmene Zakona o visokom obrazovanju kojim se produžava rok “starim” studentima za završetak školovanja za dve godine, kao i studentima magistarskih i doktorskih studija.

Zakon je usvojen većinom glasova – za je glasalo 175 poslanika, niko nije bio protiv ni uzdržan, a stupiće na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja.

Skupštinski odbor za obrazovanje doneo je zaključak da resorno ministarstvo sačini uputstvo, kojim će se studentima generacije 2006, 2007. i 2008, a koji studiraju po Bolonjskom sistemu, omogućiti produžetak studiranja za godinu dana, bez novčane naknade i promene nastavnih planova.

One treba da omoguće studentima koji su od 2006. do 2014. godine upisali prvu godinu studija da zadrže pravo studiranja na budžetu godinu dana po isteku redovnog trajanja studiranja. Po usvajanju izmena Zakona biće omogućeno studentima da se u narednoj godini finansiraju iz budžeta, ako su u školskim 2014/2015. i 2015/2016. ostvarili 48 ESPB bodova.

Izvor: Tanjug