Počela isporuka vakcina protiv gripa širom Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ je, nakon dobijanja sertifikata za vakcine protiv sezonskog gripa od Agencije za lekove, danas počeo isporuku prema zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, ove sezone građane Srbije od gripa će štititi vakcina Vaxigrip, proizvodača Sanofi Paster S.A. iz Francuske, a poručeno je 248.256 doza.

Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, koja osiim tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Po preporuci Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metabolićkim poremećajima, poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Vakcinacijom treba da budu obuhvaćene osobe smeštene i zaposlene ugerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Iz Batuta pozivaju osobe u riziku da se vakcinišu protiv gripa, radi očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja članova porodica.

Izvor: Tanjug