Na Zlatiboru sutra počinje regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Na Zlatiboru sutra počinje dvodnevna regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Organizatori kažu da će se na konferenciji okupiti više od 200 učesnika, vlasnika preduzeća, predstavnika Vlade Srbije, Saveta ministara BIH, Federacije BIH, međunarodnih organizacija i eksperata.

Konferencija koja se odvija pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije treba da ohrabri nezaposlene na samozapošljavanje i umrežavanje radi osnivanja porodičnih preduzeća, kao i da podstakne dijalog o kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta.

Biće reči o uvođenju znanja iz obasti preduzetništva u obrazovni sistem, većem učešću preduzetnika u procesima ekonomskog odlučivanja.

Organizatori su najavili da će konferenciju otvoriti pomoćnik ministra inostranih poslova BIH Dragiša Delić, a prvog dana biće održana dva panela.

O porodičnim firmama, kao stubu razvoja država regiona i aktuelnom stanju porodičnog preduzetništva u Srbiji, Crnoj Gori i BIH govoriće predstavnici lokalne samouprave u Srbiji i vlasnici preduzeća.

Ministar razvoja i preduzetništva u Vladi Tuzlanskog kantona Nermin Hodžić otvoriće panel “Finansiranje i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta – ključni izazovi za osnivanje i ekonomsku održivost porodičnih preduzeća”, a pored predstavnika preduzeća na panelu će govoriti direktor sektora za upravljanje projektima Razvojne agencije Srbije Maja Pejčić i direktor regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić.

Put od biznis ideje i biznis plana do uspešnog preduzeća, drugog dana konferencije, prepričaće direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović i zamenik direktora Zavoda za zapošljavanje RS Sofija Pavlović Luković.

Oni će govoriti o samozapošljavanju kao odgovoru na ekonomsku krizu, promanama na tržištu rada, kao i o najperspektivnijim porodičnim poslovima.

Na regionalnoj konferenciji će biti reči i o turizmu, ugostiteljstvu i poljoprivredi kao poslovnoj šansi porodičnih preduzeća u regionu, a na svakom od panela obratiće se vlasnici porodičnih preduzeća koji će učesnicima na nabolji način pokazati kako sve to izgleda u praksi.

Organizatori konferencije su Udruženja građana Centar Spektar, Korak dalje i Jelek.

Izvor: Tanjug