MIROVIĆ: Modernizacija pruge Beograd – Budimpešta veoma značajna

0
Bolnica VITA Novi Sad

Modernizacija pruge Beograd – Budimpešta, koja najvećim delom prolazi kroz Vojvodinu, jedan je od najznačajnijih projekata u proteklih nekoliko decenija za pokrajinu Vojvodinu i državu Srbiju, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na današnjem sastanku istaknuto da je postojeća jednokolosečna deonica pruge Novi Sad – Subotica – državna granica (Kelebija) izgrađena pre više od 130 godina. Ta trasa na teritoriji AP Vojvodine prolazi kroz područja gradova i opština: Novi Sad, Vrbas, Mali Iđoš, Bačka Topola i Subotica. Za izradu projektne dokumentacije za ovu deonicu neophodna je saradnja CIP-a i „Infrastruktura železnice Srbije“ sa predstavnicima nadležnih institucija Republike Srbije i AP Vojvodine.

Predsednik Mirović je rekao da je za uspešnu realizaciju projekta, koji ima ne samo nacionalni, nego i visoki međunarodni značaj, važno da se umreže nadležne institucije sa svih nivoa vlasti, te da svako u svom domenu i preduzima mere koje će doprineti tome da trasa pruge na ovoj deonici ne zaostaje za Evropom.

„Pred svima nama je ogroman posao i Pokrajinska vlada je spremna da sa resornim sekretarijatima pruži maksimalnu podršku za uspešnu izradu projektne dokumentacije na deonici pruge Novi Sad-Subotica-državna granica (Kelebija)“, rekao je predsednik Mirović i dodao da je današnji sastanak prvi u nizu sastanaka koji treba da doprinesu da se projekat što brže uspešno dovede do kraja.

Već na današnjem sastanku u Pokrajinskoj vladi bili su predstavnici svih institucija koje treba da doprinesu bržoj realizaciji ovog projekta: generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović sa saradnicima, predstavnici „Infrastrukture železnice Srbije” a.d, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, savetnica potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mišela Nikolić, predstavnici lokalnih samouprava i gradova na trasi pruge: Novi Sad, Subotica, Mali Iđoš, Vrbas, Bačka Topola, kao i predstavnici pokrajinskih zavoda za zaštitu prirode i zaštitu spomenika kulture.