Kontakt centar za pružanje podrške bezbednosti dece na internetu od februara

0

Kontakt centar za upravljanje incidentima i pružanje podrške informacionoj bezbednosti i bezbednosti dece na internetu kome će moći da se prijave štetni, neprimereni i opasni sadržaji počeće sa radom od februara, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Projekat sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa kompanijom Ašeco SEE, a reč je o prvom projektu te vrste u Srbiji, koji podrazumeva saradnju velikog broja institucija, koje će kroz portal, društvene mreže i putem kol centra, obrađivati pitanja, prijave i žalbe građana iz oblasti bezbednosti dece na internetu.

Državni sekretar u tom Ministarstvu, Tatjana Matić, ukazala je da je osnivanje nacionalnog kontakt centra, pokrenuto na osnovu Uredbe za bezbednost dece na internetu, koja nalaže prevenciju i edukaciju iz ove oblasti, kao i osnivanje centra za prijavljivanje svih vrsta zloupotreba interneta.

“Kontakt centar omogućiće roditeljima, nastavnicima, ali i svim drugim građanima, kao i samoj deci, kada posumnjaju da su bezbednost ili prava deteta na internetu ugrožena, da prijave takav slučaj ili sumnju, ali i da se informišu o potencijalnim opasnostima na internetu“, rekla je Matić.

Kako je istakla, digitalizacija ulazi u sve pore društva i živimo u vremenu u kome su digitalne veštine neophodne.

Ona je dodala da se beleži i porast zloupotreba budući da je oko 25 odsto roditelja navelo da je njihovo dete na neki način bilo žrtva, te da je i roditeljima i nastavnicima veoma teško da se izbore sa ovim problemom.

Matić je ukazala da je važno da se deluje preventivno i da će stručne službe kada kontakt centar počne sa radom, sarađivati i slučajeve u zavisnosti od težine prosleđivati dalje nadležnim organima.

Za pokretanje ovog centra, kako je rekla, ove godine izdvojeno je 15 miliona dinara, prevashodno za uspostavljanje softvera i linije, a kako važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, neće biti angažovani novi radnici u tom centru već će pri svakom ministarstvu i institucijama to raditi ljudi u stručnim službama, koji su već upućeni u taj posao.

Na konferenciji je rečeno da osim suzbijanja zloupotreba i unapređenja onlajn bezbednosti dece, projekat ima za cilj i prevenciju i edukaciju, kao i podizanje nivoa digitalne pismenosti kod svih građana Srbije, koje uključuje i ukazivanje na prednosti korišćenja IKT-a u obrazovanju, poslovanju, svakodnevnom životu.

Činjenica da deca počinju da koriste internet u sve ranijem uzrastu, a da roditelji vrlo retko nadgledaju online aktivnosti svoje dece, dovoljno govori o potrebi za unapređenjem bezbednosti dece na Internetu, ukazali su učesnici konferencije.

“Kol centar za pružanje podrške informacione bezbednosti biće jedinstveno mesto za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa njihovom zaštitom”, rekao je direktor Sistema integracija Ašeco SEE Igor Brnabić.

On je dodao e- uprava važan stub svake uprave i da je prirodno da građani žele bržu i bolju uslugu budući da dostupnost usluga preko interneta u mnogome olakšava svakodnevno funkcionisanje.

Brnabić je ukazao da oko 840.000 građana koristi elektronske servise.

Direktor infrastrukturnih servisa Ašeco SEE Dejan Đokić rekao je da osim adekvatnog i efikasnog rešavanja problema, osnivanje Kontakt centra omogućiće i vođenje statistike o vrsti, načinima i pokušajima zloupotreba, pa će se na taj način videti po prvi put koje su najveće opasnosti kada je u pitanju Srbija.

On je dodao da je važnost projekta u tome što će se službe još bolje povezati i funkcionisati, a građani će u svakom trenutku po prijavi moći da znaju dokle se stiglo sa njihovim predmetom.

Kompanija Ašeco SEE kreira informacioni sistem koji će omogućiti prikupljanje i obradu prijava, kao i informisanje i edukaciju građana o svim pitanjima u vezi sa bezbednošću na internetu.

Aplikacija koja će biti sastavni deo projekta, biće dostupna i predstavnicima nadležnih institucija među kojima su MUP, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo prosvete…

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.