Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju u Libanu

0

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetio je danas sa svojim gostom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije generalom Klaudiom Gracijanom, Specijalnu brigadu u Pančevu, gde je prisustvovao ispraćaju kontingenta srpskih mirovnjaka u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu.

Pozdravljajući postrojene pripadnike voda za zaštitu snaga, koji će narednih šest meseci u Libanu zadatke izvršavati u sastavu italijanskog kontingenta, njihovu rodbinu i prijatelje, kao i predstavnike lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve i druge prisutne goste, general Ljubiša Diković je podsetio na dugu tradiciju učešća oficira, podoficira i vojnika iz Srbije u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

“Ta tradicija traje već šest decenija, još od kada su vaši prethodnici bili na istom prostoru i u istoj misiji mira. Odlazite na nove zadatke obezbeđenja komande misije Ujedinjenih nacija u Libanu. Pre vas tri voda su izvršavala slične zadatke, veoma odgovorno, disciplinovano i profesionalno. To smo čuli, kako od kamandanata misije, tako i od svih drugih koji su imali prilike da prate rad naših jedinica. Siguran sam da ćete kao i vaši prethodnici, i bolje, izvršiti dobijene zadatke. Uvek morate znati da imate obavezu da dostojno reprezentujete Srbiju i njenu vojsku, da zadatke morate izvršavati, tačno, precizno i na vreme. Besprekorno obavljanje dužnosti i zadataka koji vas očekuju, to se od srpskog vojnika podrazumeva. To od vas očekujemo svi mi, vaši komandanti, ali i vaše porodice, koje će svakodnevno biti s vama u misiji. Ne fizički, ali svakako dušom”, rekao je general Diković, a zatim je uručio zastavu Srbije komandiru jedinice koja odlazi u Liban.

Srpske mirovnjake pozdravio je prigodnim rečima i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije general Klaudio Gracijano, a zatim je komandant Centra za mirovne operacije pukovnik dr Milivoje Pajović predstavio gostima komandni kadar voda za zaštitu snaga.

Pre svečanog ispraćaja naših mirovnjaka, tokom obilaska Specijalne brigade, komandant ove elitne jedinice brigadni general Zoran Veličković upoznao je gosta iz Italije sa sastavom i zadacima brigade. Zatim je prikazan taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme koju koriste padobranci, izviđači, ronioci i drugi pripadnici protivterorističkih i protivdiverzantskih jedinica u sastavu.

Generali Diković i Gracijano su obišli i streljanu, u kojoj su pripadnici protivterorističkog bataljona, između ostalog, prikazali veštine u gađanju iz pištolja, automata i automatske puške i rešavanje talačkih situacija. Pripadnici 72. izviđačko-diverzantskog bataljona demonstrirali su zavidan nivo boričakih veština.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.